Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, 7 osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
620
Szilvi ma négyszer annyi idős, mint lánya, Zsófi. Két évvel ezelőtt Szilvi hatszor annyi idős volt, mint Zsófi három évvel ezelőtt. Hány éves ma Zsófi?
(Köszönöm a segítséget!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges feladat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Zsófi x éves, Szilvi 4x éves.

Három évvel ezelőtt Zsófi x-3 éves volt, Szilvi két évvel ezelőtt 4x-2. A felírható egyenlet:

6(x-3) = 4x-2 (Zárójelbontás)

6x-18 = 4x-2 /-4x

2x-12 = -2 /+18

2x = 16

x = 8

Zsófi 8 éves, Szilvi `8*4` = 32 éves. Három évvel ezelőtt Zsófi 8-3=5 éves volt, Szilvi pedig két évvel ezelőtt 32-2=30 éves, ez éppen hatszor annyi.
1