Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyelvtan

325
Ha van egy olyan mondat, hogy a naptár júniusig tele van, akkor az azt jelenti, hogy egész júniusban tele van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Magyar nyelv

Válaszok

3
Nem. Május 31. 23:59-ig
Módosítva: 2 éve
3


Én még mindig tartom magam ahhoz (de ez szerintem sosem dől el), hogy az -ig is beletartozik. Mondok egy kézenfekvő példát:

A hét hétfőtől vasárnapig tart.

Szerintem ezt így mondjuk, akárhogy erőltetjük és a vasárnap is benne van. Én úgy húznám rá a szabályt, hogy a ha időpont, akkor egyértelmű, ha viszont egy időtartam (akár meghatározható, pl. vasárnap, augusztus, akár nem, pl este), akkor az is beletartozik.

Egyébként azt hadd kérdezzem már meg, hogy ez milyen házi feladat? (milyen iskola, hányadikos) Mert az ilyen kérdésekben még a nyelvészek sem döntöttek, ezért így nem is fogalmazunk, mert nem egyértelmű. Hozzá kell tenni, hogy még egy mondatot vagy mondatrészt a félreértések elkerülése miatt. Ebben a példában:

A naptár júniusig tele van foglalással, de júniusban még sok szabad hely van. (Ebből kiderül, hogy a június nincs benne)

vagy:

péntekig el kell végezni a feladadot (péntekre már kész kell lennie, vagy a határidő péntek). Egyértelműen fel kell tüntetni egy konkrét időponttal, hogy pl. péntek 12:00 a határidő, 12:01-kor ha nincs kész, már elkésett.

Elég nehéz így is a magyar nyelv, szerintem senkinek nem célja, hogy még bonyolultabbá tegyük. Ez a véleményem :)
4

Ha júniusig van tele akkor a legelső időpont júniusban kapható. Tehát az első válaszoló írta jól május éjfélig van tele.

2. Válaszoló nem bántás de van olyan amikor igen a vasárnapig a vasárnap még bele tartozik de ilyen esetben máshogyan értendő.
2