Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 2

Főoldal » Középiskola » Kémia
535
Ismeretlen koncentrációjú sósavat és kálium-hidroxid-oldatot 2:3 térfogatarányban
összeöntve 12-es, 3:2 térfogatarányban összeöntve 3-as pH-jú oldatot kapunk.
Számítsd ki a sósav, illetve a kálium-hidroxid-oldat anyagmennyiség-koncentrációját!
(Az összeöntött híg oldatok térfogatai összeadhatók.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szió!

A rövid megoldásom (holnap beszkennelve elküldöm majd!): A sósav-oldat (c1 konc.) 0,023 mol/dm3-es volt, a kálium-hidroxid-oldat (c2 konc.) pedig 0,032 mol/dm3-es koncentrációjú volt eredetileg! :)
2

Legyen x `(mol)/(dm^3)`-es a HCl és y `(mol)/(dm^3)`-es a KOH.

HCl + KOH = KCl + `H_2O`

2 `dm^3` HCl-oldatban van 2x mol HCl

3 `dm^3` KOH-oldatban van 3y mol KOH

A lúg van feleslegben, mert a pH lúgos lesz, marad tehát 2y-3x mol KOH. Ez van 5 `dm^3` oldatban.

1 `dm^3` oldatban van `(2y-3x)/5` mol KOH, ami, mivel pOH=12, `[OH^-]` = `10^(-2)`

Ugyanez felírható a második összefüggésre is, ott pH = 3 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-3)`.

A két felírható egyenlet:

`(3y-2x)/5` = `10^(-2)`

`(3x-2y)/5` = `10^(-3)`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldani x-re, y-ra.

I. 3y-2x = 0,05

II. 3x-2y = 0,005

I. 9y-6x = 0,15

II. 6x-4y = 0,01

I. + II.:

5y = 0,16

y = 0,032

I. `3x-2*0.032=0.005`

x = 0,023

A HCl oldat 0,023 `(mol)/(dm^3)`-es, a KOH-oldat 0,032 `(mol)/(dm^3)`-es.
Módosítva: 5 éve
2

Csatoltam képet.
1