Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
546
A mézeskalács készítésénél kálium-karbonátot használnak sütőporként. Az édes tésztában
savképző mikroorganizmusok szaporodnak el, és a sav a káliumsóból szén-dioxidot tesz
szabaddá, ez pedig fellazítja a tésztát.
a) Írd fel a kálium-karbonát sósavval való reakciójának egyenletét!
b) Számítsd ki, hogy 831 cm3 térfogatú, 27,0 °C hőmérsékletű, 0,12 MPa nyomású gáz
előállításához elméletileg hány grammra van szükség a fenti térfogatnövelő anyagból!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szia!

A megoldások:
a; K₂CO₃ + 2 HCl = 2 KCl + CO₂ + H₂O az egyenlet, 1 mol karbonátból 1 mol gáz (szén-dioxid) képződik ;
b; A szén-dioxid gáz móljainak száma a tökéletes gáz állapotegyenletével számolva:
n (CO₂) = (p×V)/(R×T) = (1,2×100000×8,31×0,0001)/(8,314×300,15) = 0,03996 mol, ez ugyanannyi (azaz 0,03996 mol) karbonátból képződik, a kálium-karbonát móltömege pontosan 138,21 g/mol, ezért a felhasználandó karbonát (sütőpor) tömege : m(K₂CO₃) = 0,03996×138,21 = 5,523 g, ennyi szükséges belőle a mézeskalács elkészítéséhez! :)
2

Az állapotegyenlet: p×V = n×R×T, az R értéke mindig 8,314 mert ez egy állandó, a nyomást Pa-ban, a térfogatot köbméterben (m3) és a hőmérsékletet Kelvin-ben (K) kell behelyettesíteni, ahol T= (t+ 273,15) K, itt a "t" a Celsius-fokban jelölt hőmérsékletet jelenti! Kiegészítésként írtam ezt le, az állapotegyenlet jó használatához! :)
2

Csatoltam képet.
0