Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harry Potter és a bölcsek köve olvasónapló

4479
Valakinek van egy olvasónaplója a könyvhöz?
Előre köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
olvasónapló, HarryPotter
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

2
Szia!
Nekem sajnos nincs, viszont itt van a rövid tartalom:

Ebben a könyvben ismerkedhetünk meg Harry Potter-rel, aki a könyv főszereplője. Sok furcsa dolgok történnek vele addig, míg nevelőszüleinél lakik, Vernon és Petunia Dursley-nál. Unokatestvére Dudley Dursley megkeseríti Harry életét az állandó gúnyolódásával és bántalmazásaival. Harry árva volt, Dursley-ék azt mondták neki, hogy a szülei autóbalesetben haltak meg, de ez nem volt igaz. Harry szülei nagyra becsült varázslók voltak, James és Lilly Potter. Halálukat Voldemort Nagyúr okozta, amikor a kis Harry még csak egy éves volt. A fiúval is megpróbált végezni, de valamilyen rejtélyes ok miatt nem sikerült, és a varázserejét is elvesztette, Harryn csak egy villám alakú sebhely tanúskodott az esetről. Ezután Voldemort nem bukkant fel többet. A varázslóvilágban mindenki ismerte a nevét. Minderről Harry nem tudott semmit. Egy nap levelet kapott, de nagybátyja nem engedte, hogy elolvassa. Már szinte az őrület szélén állt a nagybácsi mivel elárasztották a hazát a baglyok által szállított levelek. Szó szerint menekült. Rubeus Hagrid ment el végül Harryért, aki a Roxfort kulcs- és háztájörzője. Hagridtől megtudta a 11 éves hősünk, hogy ő varázsló és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolájába. Ezután a vadőrrel megy el beszerezni az iskolai felszerelését az Abszol útra, a varázslók utcájába. Szeptember 1-jén, a kilenc és háromnegyedik vágányról induló Roxfort Expresszen megismerkedik Ron Weasley-vel, aki a barátja lesz. Később az iskolában a barátjuk lesz Hermione Granger. Ellenséget is talál magának Draco Malfoy személyében. Rögtön elsőéves korában barátaival együtt izgalmas kalandokba keverednek. Amikor megtudja, Voldemort elakarja lopni a Bölcsek Kövét, azt az anyagot amelyből életelixír nyerhető és minden fémet arannyá tud változtatni, ekkor eldönti, hogy Ronnal és Hermionével még Voldemort előtt megszerzik a követ...



Remélem,hogy tudtam segíteni!

2

Szeretném kiegészíteni a választ.

A Harry Potter és a bölcsek köve a Harry Potter sorozat első kötete.

A könyv arról szól, hogyan indul el egy árva kisfiú az önmegvalósítás rögös útján. Bemutatja a legalapvetőbb emberi viselkedést, tulajdonságokat, értékeket és hibákat. Ebből a legfontosabb az önfeláldozás: Harry édesanyjának önzetlensége a gyilkos átokkal szemben. Ezzel szemben az önzés: Voldemort még a gyilkosságtól sem riad vissza, ha útjába állnak. Emellett betekintést nyerünk a mágia mindenféle formájába és a varázslók, boszorkányok furcsa, idegen, titokzatos, mégis emberi világába. Azzal is szembesülünk, hogy vannak dolgok (iskolai lépcsők) és személyek, amik (akik) nem azok, aminek (akinek) látszanak (Mógus, Piton?, Dumbledore?... és maga Harry, mivel még nem tudjuk, ki is ő valójában, kivé fog válni). Mások viszont egyértelműen igen (Hagrid, Molly Wesley, McGalagony, Voldemort).

A könyvben a varázstalan emberek és a varázslók, boszorkányok életével ismerkedhetünk meg Harry szemén keresztül. Kezdetben Harry csak az előbbit ismeri, annak is egy nyilvánvalóan nagyon torz formáját (nem minden ember viselkedik Dursley módon). A cselekmény és az események is előttünk bontakoznak ki, ezért izgalmas és letehetetlen a könyv, mert tudni akarjuk, mi fog történni a következő fejezetben.

Harry szülei egy éves korában meghalnak. A Roxfort Boszorkány - és Varázslóképző Szakiskola egyik tanára (McGalagony professzor) és igazgatója, Dumbledore professzor helyezik el (a még csecsemő korú) Harryt az utolsó élő rokonainál, a nagynénje családjánál.

Harry egy teljesen átlagos kisfiú a maga terheivel (akárcsak a neve: Potter jelentése Fazekas. Ennyi erővel pédául Kovács is lehetne (Harry Smith), iskolába jár, ahogy mi is járunk, jártunk, ezért mi "átlagos" olvasók nagyon könnyen tudunk azonosulni vele. A családi problémákat mindnyájan ismerjük, bár az ő életében ez fel van nagyítva. Mégis mintha természetesnek venné, hogy ez a "normális" család és emberi viselkedés. Bár valami hiányzik neki, amikor egyedül van, de csak érzi, még nem tudja, hogy mi az.
A nevelő szülők számára (akik varázstalan emberek, muglik) ő teher, mert ők pontosan tisztában vannak azzal, hogy Harry Petunia néni boszorkány nővérének és varázsló apjának a fia, ezért félnek attól, hogy Harry is hasonló lesz hozzájuk (amelynek már korán jelei is mutatkoznak). Félnek attól, amire képtelenek, amit nem ismernek.

A könyv egyik fő mondanivalója az, hogy akárcsak az emberek, úgy a varázslók sem egyformák. Vannak jó, de gonosz varázslók is, akik nem válogatnak az eszközökben akkor, amikor valaki az útjukba áll. Akár ölni is képesek a hatalomért.

A másik a család szerepének fontossága. Bármilyen sanyarú is Harry sorsa Dursley-éknél (megalázzák, úgy bánnak vele, mint egy szolgával, lenézik, az unokatestvére megveri) mégis abban a helyzetben az élő rokonok jelentik számára a legnagyobb biztonságot.

A harmadik a képességek felismerése és kibontakoztatása és az, hogy azokat hogyan és mire használjuk. Fedezd fel magadban a képességeidet, és tanuld meg használni őket! Lehetőleg jóra. Ezért van a (varázsló)iskola. Az iskolának ez lenne az egyik alapvető szerepe. Azt azonban, hogy valakiből mitől lesz gonosz varázsló, ebben a kötetben még nem tudjuk meg pontosan és részletesen, de mindnyájan érezzük és tudjuk, hogy betörni valahová, lopni és ölni helytelen dolog (a Gringotts Bank és a Potter család esete).

A negyedik az erkölcsi értékek, emberi tulajdonságok: igazságosság, bölcsesség és őszinteség, humor (fülviasz ízű drazsé története), amit Dumbledore testesít meg. Az igazgató mindig őszinte és minden dolgot a nevén nevez (például Voldemortot a saját rettegett nevén, a házak pontozása a könyv végén a sorozatos szabályszegések ellenére, és az, hogy Harryt a lehető legnagyobb biztonságba helyezi, amíg iskolás korú lesz).
Dumbledore idealizált, tökéletes személyként jelenik meg előttünk, mint egy tökéletes apa (hibáiról, botlásairól csak sokkal később, a 7. kötetben szerzünk tudomást).
McGalagony professzor: ellentmondást nem tűrő (lehet vele vitatkozni, de: Eltévedtünk tanárnő! Térkép szeretne lenni?), szabály követő (az ünnep ellenére macska képében leskelődik), a hatalmas tudás, profizmus (animágus), igazságosság (Malfoy leleplezi a sárkány fiókát és beárulja neki, de ő is mehet az erdőbe, mert éjjel kiment a suliból), szigor, őszinteség, határozottság megtestesítője (nagyon hasonló Dumbledorehoz). Kicsit merev, rugalmatlan a viselkedése, de néha humoros is tud lenni (ez is csak később mutatkozik meg).
Piton professzor: az előző kettőhöz hasonlóan a hatalmas tudás, profizmus, szigor, őszinteség megvan, ambíciózus (sötét varázslatok kivédése tárgy tanítása), ellentmondást nem tűrő (Mit keresnek a szünetben a kastélyban? Nos jól vigyázzanak! A végén még magukra fogják, hogy... rosszban sántikálnak.), de még McGalagonynál is sokkal rugalmatlanabb (büntetés= fegyelmezés), emellett egyesekkel az előző felfogással teljesen ellentétes módon szándékosan kivételez (látványosan igazságtalanul) (Mardekár). Harryt és társait lenézi és amikor csak tudja (látszólag igazságosan) bünteti őket, mint általában a többi diákot, ezért az olvasó is ellenséget lát benne, nem szeretjük őt (pedig végül megtudjuk ki is ő valójában...).
Dursley család: jómódú, de a félelem, féltékenység, irigység, nagyképűség, igazságtalanság, önteltség, hazugság (csupa negatív emberi tulajdonság) megtestesítője, az igazi család ellentéte. Átlagos mivoltuk ellenére különlegesnek hiszik magukat. A felelősségtől is félnek (talán mert azt hiszik, hogy nem képesek rá?... pedig a Fidelio bűbáj bombabiztos védelem a számukra, amíg ugye egy áruló titokgazda el nem mondja valakinek a titkukat, bocsi, ez már a 3. rész és az első rész legelejének háttere) és nem is tudnak mit kezdeni vele (azzal, hogy Dumbledore rájuk bízta Harryt).
Hagrid: inkább ő az idealizált apa, hatalmas szíve van, barátságos, jóságos, megértő, gondoskodó, bármikor lehet hozzá menni (mint a saját sulinkban a kedvenc könyvtáros néninkhez, portás bácsinkhoz, vagy a gondnokhoz, takarító nénihez, mindenkinek más a tapasztalata ezzel kapcsolatban). Igaz, hogy ügyetlen, és nyugodtan nevezhetjük gusztustalannak, mert ápolatlan, állatokkal foglalkozik, ezért büdös is, de ez is csak azt jeleníti meg a történetben, hogy nem az a fontos, hogy valaki hogy néz ki, hanem hogy mit gondol, mit csinál és hogyan viselkedik.
Frics úr: Pitonhoz hasonlít, de ő nem kivételez senkivel sem, és nem is ért semmihez sem igazán jól.
A Wesley család: szegény, de idealizált család, ideális szülőkkel. Dursley-ék ellentéte.

Alapvető tulajdonságok jelennek meg: barátság, bizalom, összetartás, ellenségeskedés. Harrynek az iskolában lesznek igaz barátai (addig nem voltak): a tudálékos, de nagyon okos, bátor Hermione, az önbizalom hiányos, átlagos képességűnek látszó Ron Wesley és az ügyetlen, félénk Neville Longbottom.

Az ötödik: az otthon. Hol van az igazi otthonunk?
Ahol befogadnak minket és csak megtűrnek, elnyomnak (Dursley család) vagy ahol befogadnak, de mindent meg is adnak, amire testileg és lelkileg is szükségünk van? (jó étel, megfelelő szállás, törődés, figyelem, segítség, biztonság, a kibontakozás lehetősége, azaz a Roxfort).

A hatodik nagyon fontos mondanivaló a félelem megjelenítése és működése: amit nem ismerünk vagy nem vagyunk rá képesek, attól félünk: a Dursley család a varázslóktól, de a varázslók is félnek a mugliktól, ezért kell saját létezésüket is titokban tartani.
Voldemort megtámadott egy csecsemőt? Mitől félt ennyire?
Amiről nem beszélünk, vagy nem beszélhetünk, attól is félünk: Voldemort neve, vagy bármilyen probléma. Félünk a problémáktól, de ha nem beszélünk róluk nyíltan, akkor még nagyobb lesz a baj. Viszont ellenkező esetben lehet gondolkodni és megoldást keresni.

Edevis tükre: nagyon fontos szimbólum a történetben. Mit látunk benne? Azt, ami a szívünk leghőbb vágya. Semmi mást. Csak megmutatja azt. Azonban ez az önismeret és az önmegvalósítás kulcsa, a valódi szándék, ami motivál minket. Harrynek a szerető (de már nem létező) családot mutatta meg, tehát a valahova tartozást, a szeretve és elfogadva lenni állapotot, mint legmélyebb, legalapvetőbb emberi igényt.
Mi történik, ha nem követjük ezt? Tönkretehet bennünket.

Dumbledore-nak egy pár meleg zoknit?... El tudjuk ezt hinni neki?...

A könyvben nagy nyitott kérdés: hová tart mindez? Mi lesz Harryvel és Voldemorttal?
Mi az, amire Harry ennyi kaland után még nem áll készen? (Dumbledore nem akarja neki elmondani a gyengélkedőn az igazságot, de utal rá).
Tudjuk, hogy Voldemort nem halt meg, ezért kiszámíthatatlan számunkra a történet kimenetele. Talán sejtjük, hogy valami nagy, végső összecsapásra kerül sor, de a hogyan még rejtély.

Módosítva: 2 éve
4