Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlettel megoldható szöveges feladatok. Határozd meg a gyalogos sebességét.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
482
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A gyalogos sebessége v `(km)/h`, a kerékpárosé v+9 `(km)/h`.

6 km utat a gyalogos megtette `6/v` óra alatt, a kerékpáros `6/(v+9)` óra alatt.

A 36 perc az `36/60` = 0,6 óra.

felírható egyenlet:

`6/v` - 0,6 = `6/(v+9)`

Ezt kell v-re megoldani.

A negatív gyök nem kell.

v = 6

A gyalogos sebessége 6 `(km)/h`, a kerékpárosé 6+9 = 15 `(km)/h`.

Ellenőrzés:

A gyalogos a 6 km-t `6/6` = 1 óra alatt tette meg, a kerékpáros pedig `6/15` = 0,4 óra = 24 perc alatt, ehhez kell a 60-24 = 36

perc előny.

2