Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
552
Ebben a pár feladatban kérnék segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
24.

`M_(Ca_3(PO_4)_2)` = 310,2 `g/(mol)`

15 kg csontban van `15*12/100` = 1,8 kg foszfor

62 g foszfor felel meg 310,2 g kalcium-foszfátnak

1800 g foszfor megfelel `1800/62*310.2` = 9005 g kalcium-foszfátnak.

39.

1 `dm^3` vérben van 134 g vérfesték

5 `dm^3` vérben van `5*134` = 670 g vérfesték.

1 mol vérfesték, ami `6*10^(23)` db molekulát tartalmaz, 67000 g

670 g vérfesték az a századrészét, vagyis `6*10^(21)` darab molekulát tartalmaz.

43.

4 `FeS_2` + 11 `O_2` = 8 `SO_2` + 2 `Fe_2O_3`

`M_(FeS_2)` = 120 `g/(mol)`

`M_(SO_2)` = 64 `g/(mol)`

a,

45 g pirit az `45/120` = 0,375 mol

az egyenlet szerint 0,375 mol piritből keletkezik `0.375/4*8` = 0,75 mol `SO_2`

0,75 mol `SO_2` az `0.75*64` = 48 g

b,

A reakcióban részt vevő oxigén mennyisége `0.375/4*11` = 1,03125 mol, ennek a térfogata `1.03125*24` = 24,75 `dm^3`

Ezt a mennyiséget ötszörannyi, azaz `5*24.75` = 123,75 `dm^3` levegő tartalmazza.

44.

Ha `XY_2` az összegképlet, akkor vagy:

- X két vegyértékű és Y egy vegyértékű

- X négy vegyértékű és Y két vegyértékű

Ha elosztjuk hárommal a protonok számát, akkor megkapjuk annak a nemesgáznak a protonjainak a számát (a rendszámát), ami körül helyezkednek el a keresett elemek a periódusos rendszerben.

`162/3` = 54; a keresett nemesgáz a xenon.

Szóba jöhető veszület az első esetre: `BaI_2`

A másik esetet azért nem vizsgáljuk, mert a tellúr is fém, így nem viselkedik anionként.

50,

`M_(CaCl_2)` = 111 `g/(mol)`

`M_(AlI_3)` = 408 `g/(mol)`

`M_(Na_2S)` = 78 `g/(mol)`

55,5 g kalcium-jodid az `55.5/111` = 0,5 mol; ebben van 0,5 mol kalciumion és 1 mol kloridion

204 g alumínium-jodid az `204/408` = 0,5 mol; ebben van 0,5 mol alumíniumion és 1,5 mol jodidion

39 g nátrium-szulfid az `39/78` = 0,5 mol; ebben van 1 mol nátriumion és 0,5 mol szulfidion.

Kationok: 0,5+0,5+1 = 2 mol

Anionok: 1+1,5+0,5 = 3 mol

Az új szertáros névnapja 02.03-án van.

52.

`CaCO_3` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

99 g `CO_2` az `99/44` = 2,25 mol

Ez 2,25 mol mészkőből fejlődik, ami `2.25*100` = 225 g

250 g anyagban van 225 g mészkő

100 g anyagban van `100/250*225` = 90 g mészkő

Az anyag 100-90 = 10 % szennyeződést tartalmaz.

52,

`A_(Mg)` = 24,3 `g/(mol)`

`M_(MgO)` = 40,3 `g/(mol)`

2 `Mg` + `O_2` = 2 `MgO`

1,64 g `MgO` az `1.64/40.3` = 0,041 mol

1.21 g `O_2` az `1.21/32` = 0,038 mol

0,041 mol MgO az 0,041 mol magnéziumból keletkezik, ami `0.041*24.3` = 0,9889 g Mg-ból indultunk ki.

1 mol (`6*10^(23)` db) Mg-atom tömege 24,3 g

1 g Mg tartalmaz `1/24.3*(6*10^(23))` = `2.47*10^(22)` db atomot.

A 0,041 mol Mg reagál feleannyi, azaz 0,0205 mol oxigénnel.

Marad tehát 0,038-0,0205 = 0,0175 mol oxigéngáz, ennek a tömege `0.0175*32` = 0,05589 g oxigéngáz.


54.

2 dl víz az 200 g

1 mol vízben, ami 18 g, van `6*10^(23)` db vízmolekula

200 g vízben van `200/18*(6*10^(23))` = `6.dot(6)*10^(24)` db vízmolekula.

55.

Legyen 100 g-ra vonatkoztatva:

65 g oxigén az `65/32` = 2,031 mol

18 g szén az `18/12` = 1,5 mol

10 g hidrogén az `10/1` = 10 mol

Hidrogénatomból van a legtöbb az emberi szervezetben.
0