Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Segítség

137
Tüske vára és Törökországi levelek tartalma
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segítségeteket köszönöm szépen
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Szia! Kérlek jelöld megoldásnak válaszom! Köszönöm
Mármint Tüskevár? Fekete Istvántól? Ha igen,akkor ez a tartalom:
Főbb szereplők: Ladó Gyula Lajos (Tutajos), Pondoray Béla (Bütyök), Matula bácsi, stb.


Tutajos a tanév végén küzd, hogy matekból megkapja a négyest. Ez előfeltétele, hogy a nyári vakációt a szabadban tölthesse. A jó osztályzat megszerzése sikerül is, és ezután már másnap mehet is Nancsi nénihez és István bácsihoz, majd a következő napon már Matula bácsi felügyelete alá kerül, aki a berekbe viszi az ifjút. Útközben sok gondja akad a lábbelivel a fiúnak, míg végül mégis felveszi a gumicsizmát, amit az öreg hozott neki. Miután kiérnek a tanyára, Lajos megbarátkozik Csikasszal, a kutyával. Ezután némi rendcsinálás után Matula bácsi és Tutajos horgászi megy a közeli folyó partjára. Itt az ifjú leveti az ingét, és a nap megpörköli a bőrét, ami sokáig fáj neki. A nyár folyamán sok mindent megtanul, pl. vadászni, tüzet rakni, stb. Egy nagy élmény számára amikor lelő egy igazi, nagy vadlibát. A nyár közepe táján megérkezik a berekbe barátja, Bütyök is. A két gyerek sokat van együtt. A könyvben kibontakozik igazi barátságuk, és az öreg Matula iránt érzett szeretetük is. Csikasszal is gyakran játszanak. A fiúk egyszer egy nagy viharba keverednek, ami a folyó partján éri őket. Olyannyira megbetegszenek, különösen Lajos, hogy néhány hétig Nancsi néniéknél, orvosi felügyelet alatt vannak. Amikor Béla már jobban van, István bácsival dolgozni megy egy terményátvevő helyre. Itt rátalál első, igazi nagy szerelmére, Katicára. Miután Tutajos is felépül, visszatérnek Matulával a berekbe. Egy napon Tutajos és Bütyök elmennek a Tüskevárba, hogy kincs után kutassanak. Egyik pillanatban Bütyök alatt beszakad a talaj. A gödörből Matula bácsi segíti ki.
A nyár végére a két gyerek szépen megerősödik, igazi nyolcadikossá válnak. A szülők nagyon elégedettek velük. A két fiatal az iskolában újra találkozik az osztálytársakkal. Azonban mindketten ígéretet tettek, hogy télen újra kimennek Matulához a berekbe, mert nagyon jól érezték magukat.

A Törökországi leveleknek pedig itt van a tartalma:
https://mek.oszk.hu/00800/00880/html/


Rámész,hogy melyik kell,és kiadja. Remélem,hogy segítettem!
Módosítva: 2 hónapja
3