Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat2.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
597
Vízmentes réz(II)-kloridból és réz (II)-szulfátból álló keveréket vízben oldva, nátrium-hidroxiddal az összes réz(II)iont leválasztjuk. A csapadékot leszűrve tömegállandóságig hevítjük: a visszamaradó fekete, szilárd anyag tömege a kiindulási keverék tömegének 54,8%-a. Számítsd ki a kiindulási keverék tömeg és anyagmennyiségszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szió!

Holnap elküldöm beszkennelve a részletes levezetést, ezt is megcsináltam! :)
Végeredmények: 53,34 tömeg% klorid és 46,66 tömeg% szulfát ; illetve mól%-ban kifejezve: 57,58 mól% CuCl2 és 42,42 mól% CuSO4 volt a kiindulási keverékben! Itt az a legegyszerűbb, ha 100 g keverékből indulunk ki, mert így az egyenletből a végén egyből a tömeg%-ot kapjuk meg grammokban kifejezve! :) (Ekkor "x" gramm CuCl2 és (100-x) gramm CuSO4 volt a kiinduló keverékben.)
1

`M_(CuCl_2)` = 134,45 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4)` = 159,62 `g/(mol)`

`M_(CuO)` = 79,55 `g/(mol)`

Nátrium-hidroxiddal réz(II)-hidroxid keletkezik, hevítve vizet veszít, réz(II)-oxid a végső anyag.

Legyen 100 g a kiindulási anyag, úgyis csak összetételt tudunk és ne legyen sok ismeretlen.

x g klorid és 100-x g szulfát.

x g kloridból keletkezik `x/134.5*79.55` g oxid.

100-x g szulfátból keletkezik `(100-x)/159.62*79.55` g oxid.

Felírható egyenlet:

`x/134.45*79.55+(100-x)/159.62*79.55=54.8`

x = 53,32

A keverék 53,2 tömeg% réz(II)-kloridot és 100 - 53,32 = 46,8 tömeg% réz(II)-szulfátot tartalmazott.

53,32 g klorid az `53.2/134.45` = 0,396 mol

46,6 g szulfát az `46.6/159.62` = 0,292 mol

Összesen 0,396 + 0,292 = 0,688 mol

0,688 mol keverékben van 0,396 mol klorid

100 mol keverékben van `100/0.688*0.396` = 57,56 mol klorid


A keverék 57,56 mol% réz(II)-kloridot és 100 - 57,56 = 42,44 mol% réz(II)-szulfátot tartalmazott.
1

Csatoltam képet.
1