Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
600
Bárium-oxidból és bárium-karbonátból álló keverék 5,37 g-ját feleslegben vett salétromsavoldatban feloldunk, majd kénsavoldattal 7,06 g tömegű csapadékot választunk le. Milyen volt a kiindulási keverék tömeg és anyagmennyiségszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szia!

Megoldottam a feladatot! Holnap elküldöm beszkennelve a megoldást! Most csak a végeredményeket közlöm.
Eredmények: 38,91 tömeg% oxid és 61,09 tömeg% karbonát ; 45,02 mól% BaO és 54,98 mól% BaCO3 volt a kiindulási keverékben! :)
1

`M_(BaO)` = 153,3 `g/(mol)`

`M_(BaCO_3)` = 197,3 `g/(mol)`

`M_(BaSO_4)` = 233,3 `g/(mol)`

BaO `rightarrow` `ul(BaSO_4)`

`BaCO_3` `rightarrow` `ul(BaSO_4)`

Kiindulunk x g oxidból és 5,37-x g karbonátból.

x g oxidból keletkezik `x/153.3*233.3` g szulfát.

5,37-x g karbonátból keletkezik `(5.37-x)/197.3*233.3` g szulfát.

Felírható egyenlet:

`x/153.3*233.3+(5.37-x)/197.3*233.3=7.06`

Megoldod.

x = 2,09

5,37 g keverékben van 2,09 g oxid

100 g keverékben van `100/5.37*2.09` = 38,92 g oxid.

A keverék 38,92 tömeg% bárium-oxidot és 100-38,92 = 61,08 tömeg% bárium-karbonátot tartalmazott.

Mol%

2,09 g oxid az `2.09/153.3` = 13,63 mmol

5,37-2,09 = 3,28 g karbonát az `3,28/197.3` = 16,62 mmol

Ez összesen 13,63 + 16,62 = 30,25 mmol

30,25 mmol keverékben van 13,63 mmol oxid

100 mmol keverékben van `100/30.25*13.63` = 45,06 mmol oxid.

A keverék 45,06 mol% bárium-oxidot és 100 - 35,11 = 54,94 mol% bárium-karbonátot tartalmazott.
0

Csatoltam képet.
1