Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
675
80 tömeg% ként és 20 tömeg% cinkport tartalmazó keveréket meggyújtunk. Számítsuk ki a keletkező
keverék n
n / n%- os és
m/m %  os összetételét ha
a. eltekintünk a kén szublimációjától!
b. a feleslegben lévő kén fele szublimál! (SO2 képződésével nem számolunk!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!
1

Zn + S = ZnS

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

`A_S` = 32 `g/(mol)`

`M_(ZnS)` = 97,4 `g/(mol)`

Jelen van (legyen 100 g a keverék) 80 g kén, ami `80/32` = 2,5 mol kén és

20 g cink, ami `20/65.4` = 0,31 mol cink

a,

A reakcióban a cink elfogy, marad 2,5-0,31 = 2,19 mol kén és keletkezik 0,31 mol cink-szulfid.

Ez összesen 2,5 mol keverék

2,5 mol keverékben van 2,19 mol kén

100 mol keverékben van `100/2.5*2.19` = 87,6 mol kén

A keverék 87,6 mol% ként és 100-87,6 = 12,4 mol% cink-szulfidot tartalmaz.

2,19 mol kén az `2.19*32` = 70,08 g

A keverék 70,08 tömeg% ként és 29,92 tömeg% cink-szulfidot tartalmaz.

b,

2,19 mol a felesleg kén, ennek a fele, azaz 1,095 mol kén szublimál

1,095 mol kén + 0,31 mol cink-szulfid = 1,406 mol

1,406 mol keverékben van 1,095 mol kén

100 mol keverékben van `100/1,406*1.095` = 77,88 mol kén

A keverék 77,88 mol% ként és 100-77.88 = 22,12 mol% cink-szulfidot tartalmaz.


1,095 mol kén a tömegcsökkenés, ami `1.095*32` = 35,04 g kén

A keverék tömege 100-35,04 = 64,96 g

64,96 g keverékben van `1.095*32` = 35,04 g kén

100 g keverékben van `100/64.96*35.04` = 53,94 g kén

A keverék 53,94 tömeg% ként és 100-53,94 = 46,06 tömeg% cink-szulfidot tartalmaz.

A kis eltérés a moláris tömegek eltéréséből lehet.
1