Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbiak közül melyik vegyület vizes oldatának pH-ja a legkisebb?

Főoldal » Középiskola » Kémia
977
0,1 mol vegyületből készítünk 1 dm^3 oldatot.

A) NO2
B) NH3
C) NH4Cl
D) KNO3
E) CH3COONH4

Esetleg ha valaki el tudná magyarázni mi alapján kell vegyületek, illetve ezek vizes oldatainak pH változását kiszámítani nagyon hálás lennék! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szívesen elmagyarázom, csak nem tudom, milyen messziről induljak neki, milyen alapismeretekkel rendelkezel.

pH: hidrogén-ionok aktivitásának (a mi esetünkben elég, ha koncentrációt vizsgálunk) a tizes alapú negatív logaritmusa.

A pH skálát 0-14-ig használjuk, 0-7 savas, 7 semleges, 7-14 lúgos. A tiszta víz is tartalmaz ionokat, nemcsak vízmolekulákat, a víz öndisszociációjából származó hidrogén- és hidroxidionokat, mégpedig `10^(-7)` `(mol)/(dm^3)` koncentrációban:

`H_2O` + `H_2O` `Leftrightarrow` `H_3O^+` + `OH^-`

savak: protont (hidrogéniont) adnak le.

bázisok: hidrogéniont vesznek fel.

erős savak, bázisok: vizes oldatban (szinte) teljes mértékben disszociálnak (szétbomlanak), savak esetén hidrogénionra és savmaradék anionra; bázis esetén hidroxidionra és báziskationra.

gyenge savak, bázisok: vízben nem teljes mértékű a disszociáció; oldatban jelen van számottevő mennyiségben a sav- illetve bázismolekula is.

Azt, hogy melyik erős és melyik gyenge sav/bázis, sajnos meg kell tanulni.

sav + bázis = só + víz (ez a közömbösítés)

és visszafelé

só + víz = sav + bázis (ez pedig a hidrolízis)


Melyik oldatnak a legkisebb a pH-ja?

Mivel a pH-ban negatív logaritmus szerepel, annak lesz a legkisebb a pH-ja, amelyik oldat a legtöbb hidrogéniont tartalmazza.

A,

A nitrogén-dioxid vízben jól oldódik:

2 `NO_2` + `H_2O` = `HNO_2` + `HNO_3`

A keletkező salétromsav erős sav és salétromossav egy középerős sav, a vízben való disszociációja teljes vagy elég nagyfokú, sok hidrogéniont tartalmaz, a pH-ja elég kicsi:

`HNO_3` + `H_2O` = `H_3O^+` + `NO_3^-`

`HNO_2` + `H_2O` = `H_3O^+` + `NO_2^-`

A hidrogéniont oxóniumionnal is jelöljük (`H_3O^+`).

Ha számmal kell kifejezni a pH-t, akkor ismerni kellene a salétromossav disszociációs állandóját, de úgy kb 2-es pH-jú egy ilyen oldat.

B,

Az ammónia egy gyenge bázis, vízben kismértékben disszociál, vizes oldata lúgos kémhatású, tehát a pH-ja magas.

`NH_3`+ `H_2O` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Ha számmal kellene jellemezni, akkor kb. 11.

C,

sók pH-ja, hidrolízise:

összeeresztjük az erős/gyenge savat és erős/gyenge bázist, 4 lehetőség van:

Ha két erőset öntük össze, a hidrolízis eredménye kb semleges pH.

Ha erőset gyengével, az erős dominál.

Az ammónium-klorid egy erős savnak (HCl) és egy gyenge bázisnak (`NH_3`) a sója, a hidrolízise savast eredményez, de nem olyan erőset, pH-ja kb. 5 (ez csak tipp, pontosan ki lehet számolni az ammónia disszociációs állandója ismeretében).

D,

A kálium-nitrát egy erős savnak és egy erős bázisnak a sója, a hirdolízise semleges (pH kb. 7).

E,

Az ammónium-acetát egy gyenge savnak és egy gyenge bázisnak a sója, a pH itt is kb. 7.

A legkisebb pH-jú, vagyis amelyik a legsavasabb oldat, az az A.
1