Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Létezhet a c (fénysebbesség) értékénél nagyobb gyorsulás és milyen következményei lennének?

Főoldal » Középiskola » Fizika
576
Például (elméletben) gyorsíthatunk valamit 3c-nyi gyorsulással 0,01 másodpercen át? Mi történne általános relativitás szerint?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A fény gyorsulása `0 m/s^2`, szóval ennek a 3-szorosa az `3*0 m/s^2 = 0 m/s^2`.
Szóval a válasz igen, vannak dolgok, amiknek a gyorsulása nulla.
1

Itt egy feladat: A nitrogén molekula tömege `4.68*10^(26)` kg. Normál állapotú levegőben a nitrogén molekulák
átlagos sebessége 670 m/s. Ha `3*10^(-13)` s ideig tart, amíg egy nitrogén molekula ütközik a fallal és
arról változatlan nagyságú sebességgel az ellenkező irányba visszapattan,
a) mekkora az átlagos gyorsulása?

a,

Az időt oszthatjuk kettővel, hiszen odamegy és visszapattan a molekula.

a=`v/(Deltat)` = `670/(1.5*10^(-13)` = `4.4dot(6)*10^(15)` `m/s^2`

Persze ez csak egy feladat és igaz, hogy nem tart 0,01 s-ig, de ilyen gyorsulások vannak, tehát molekuláris szinten nem okoz problémát.
1