Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vukk

753
Valakinek nincs meg a Vuk olvasó naplója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

2
De a padláson meg van csak nem keresem elő
-9

Szia!

A szereplők felsorolása és rövid jellemzése

Kag: Vuk apja. A családjáról gondoskodó és társát szerető rókaapa, akit az erdő minden lakója ismert és elismert. Kitűnő vadászathoz fontos képességei voltak. Ezt még leendő „áldozatai” is elismerték.

Iny: Vuk anyja. Gyermekeit óvta szerette és a végsőkig védte. Kedves, barátságos jellem volt, aki szerette férjét is.

Vuk: a kis róka, Kag és Iny egyik gyermeke. Testvérei közül hamar kitűnt játékosságával és állandó jó étvágyával. Az események miatt rákényszerül a korai felnőtté válásra. Tehetsége, eszessége és viselkedése miatt apja nyomdokaiba lép.

Karak: Vuk nagybátyja. Már idősödő róka. Tulajdonképpen ő tanítja meg Vukot mindarra, amit az apjától kellett volna megtanulnia. Már az első pillanatban jól látta, hogy a kölyök kis rókából micsoda felnőtt lesz. Tapasztalt, öreg róka tele érzelemmel. Nem nagyképű és nem irigy semmire. Később öregként Vuk gondozza majd.

Simabőrű: a vadász. Neve beszélőnév. Az állatoktól eltérően testét nem fedi szőr, bőre sima. Folyamatosan irtja az erdő állatait, főleg a rókákat. Nem él a természettel összhangban. Nem szereti az állatokat. A két kutyáját is csak azért tartja, hogy jelezzen, ha róka közeledik a portája felé.


A mű jelentősége

Fekete István méltán nagy sikerű meseregénye, a Vuk, megható történet a címadó kis rókakölyökről, aki nyolcadmagával látja meg a napvilágot.

A gondos szülők, és a boldog család képe hamar szertefoszlik a vadász és kutyái miatt, s egyedül Vuk, a kis róka marad életben. Nagybátyja, Karak neveli fel, s tanítja meg az élet dolgaira. A harc köztük és a vadász között azonban sosem ér véget.

Az író igen népszerű állatmeséje a kis róka felnőtté válásáról szól. A rögös utat bejárva Vuk a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz. Mindeközben megtanulja, hogy mit jelent a család, mit jelent az idősebbtől tanulni. Kik azok, akik segítik és kik hátráltatják cselekedetei során. Különböző tulajdonságokat, magatartástípusokat és viselkedési modelleket lát. A bátorsága mellé végül kellő tudást, sőt bölcsességet is szerez. Az önfejű vagány róka végül céltudatos, családjáról is gondoskodni tudó rókává válik.

A mű egyszerre állattörténet és fejlődésregény. A kalandos cselekmény pontos természetábrázolásba ágyazódik, az alapvető emberi értékeket mint szabadság, bátorság és szolidaritás, a finom humorú, játékos, színes próza teszi hitelessé. Fekete István regényének szereplő állatok, akik tulajdonképpen emberi tulajdonságokkal és jellemvonásokkal vannak felruházva. Két szemszögből vizsgálhatjuk ezt a művet. Meglátjuk, hogy hogy boldogul egy róka az állatvilágban. Valahogy így igazodik el az ember is az emberi világban. Ugyanakkor az állatok szemszögéből látjuk mi magunkat, az embert. Tehát azt is megtanulhatjuk, hogy nem élhetünk felsőbbrendűen, az állatokon uralkodva, hisz látjuk, hogy mit élhet át egy állat, míg az ember a kénye-kedve szerint ítélkezik felette.

A mű rövid tartalma

Nyolc éhes kis rókakölyök várja szüleit a jól elrejtett tóparti rókalyukban. A picik pár hetesek csupán, az apjuk, Kag pedig éjjel-nappal nekik él, s szürkülettől hajnalhasadtáig vadászik azért, hogy elegendő élelemről tudjon számukra gondoskodni.
Iny már türelmetlen. Idegesen várja a társát, nem tudja, hol késik az élelemmel. Ő már régóta nem evett, és nem is úgy néz már ki, mint akkoriban, amikor Kaggal megismerték egymást. Nagyon lesoványodott és állandóan tele van aggodalommal. És ez így megy nap mint nap. Nem könnyű a rókaszülők élete. Ráadásul egyre kevesebb a hely, ahol elég élelemhez juthat Kag.

Remélem segítettem! :)
Módosítva: 2 éve
3