Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek szépen megoldjátok nekem ezt az 5 feladatot, mindeniknél a 6-os, ameik bevan karikázva!

Főoldal » Középiskola » Matematika
766
Ha lehetséges akkor lehetne a teljes pontos meoldást mert fontos lenne!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
1)
Azt lehet felhasználni, hogy sin²x + cos²x = 1
sin²x + (3/5)² = 1
sin²x = 1 - 9/25 = 16/25 = 4²/5²
sin x = ... lehet +4/5 és -4/5 is
mivel x∈(0,π/2), abban a tartományban sin x értéke pozitív, ezért
sin x = 4/5
0

2)
Ez is hasonlóan megy
sin²x + cos²x = 1
5²/13² + cos²x = 1
cos²x = 144/169 = 12²/13²
Az x∈(π/2,π) tartományban cos x értéke negatív, ezért a megoldás:
cos x = -12/13
0

3)
Hmm, nem tudom, mi az az m(B̂) jelölés, feltételezem, hogy a B csúcsnál lévő szöget jelenti. Szóval β = 30°
Csinálj egy rajzot, írd bele azt a 3 adatot, amiket tudsz.
Rajzold bele a C-ből induló magasságot is, legyen ennek a hossza m. Ez az egyenes merőleges az AB-re.
Leolvasható az ábráról, hogy
sin β = m/BC
sin 30° = m/6
m = 3, hisz sin 30° = 1/2

Szinusz alfa is felírható az ábráról:
sin α = m/AC = 3/4

Kész.

----
Ha m(B̂) nem azt jelenti, szólj.
0

4)
Most is úgy számolok, hogy m(Ĉ) = γ, a C-nél lévő szög.
Most is csinálj rajzot, írd bele a 3 ismert adatot.
Aztán rajzold bele a B-ből induló magasságot, legyen ez az m.
sin γ = m/BC
1/2 = m/6
m = 3

Az m magassággal és az AC oldallal felírható a háromszög területe:
T = AC·m/2 = ... számold ki
0

5)
Tanultátok a koszinusztételt?
Azzal kapásból kijön, írd fel.

Ha nem tanultátok, szólj.
AC = b = 8
AB = c = 9
α = 60°
BC = a = ?
---
a² = b² + c² - 2·b·c·cos α
a² = 8² + 9² - 2·8·9·cos 60°
a² = 64 + 81 - 2·72·1/2
a² = 73
a =  73 
Módosítva: 9 éve
0