Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
500
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1, jól van összekötve

2, p: nyomás

F: erő

S: felület

3, A folyadékokba merülő testre felhajtóerő hat, ez az erő egyenlő nagyságú a test által kiszorított folyadék súlyával (gázokra is érvényes).

4,

a, c

5,

a,

b,

c,

b

6,

b a kakukktojás, az sűrűségnek a mértékegysége.

7,

A test sűrűsége nagyobb volt, mint a vízé. A bomlás során keletkező gázok miatt a test átlagsűrűsége lecsökken, így a test a vízben felemelkedik.

8,

A felület megnő, a nyomás ezáltal csökken, ezért nem süpped el a hóban a síléces.

Megnő a külső nyomás, ha víz kerül a fülbe.

Kisebb az átlagsűrűsége a fának, mint a víznek.

A légnyomás a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken.

Az `1/10` része látszik ki.

Mert nagy magasságban nagyon alacsony a légnyomás, ez veszélyes lehet.

9,

hidrosztatikai nyomás:

`p_h` = `rho*g*h` = `1050*10*300` = 3.150.000 Pa

az össznyomás:

p = `p_0+p_h` = 100.000 + 3.150.000 = 3.250.000 Pa

10.

`F_g` = `m*g` = `5*10` = 50 N

`F_t` = 40 N

`F_f` = `F_g-F_t` = 50 - 40 = 10 N

11.

a,

Ha úszik, akkor a felhajtóerő és a súlyerő egyenlő, mert a test nincs teljesen a víz alatt, így 20 N a felhajtóerő.

b,

Ábra

Ha lenyomjuk a víz alá, akkor a felhajtóerő egyenlő a test által kiszorított folyadék súlyával. A test térfogata 0,03 `m^3`, ugyanennyi vizet szorít ki, 0,03 `m^3` víz tömege 30 kg, ennek a súlya 300 N.

c,


`F_s+F_(ny)` = `F_f`

`F_(ny)` = `F_f-F_s` = 300-20 = 280 N

(A fakocka minden bizonnyal belül üreges, mert nagyon kicsi a sűrűsége (`66.dot(6)` `(kg)/m^3`).
2