Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítseeen naagyon fontos

Főoldal » Általános iskola » Matematika
470
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

I.

1, C

2, B

3, B

4, B

5, C

6, D

II.

1,

Ha `(AB)^2+(AC)^2=(BC)^2`, akkor a háromszög derékszögű.

`18^2+24^2`=`30^2`

324+576 = 900

900 = 900

A háromszög derékszögű.

c, T = `((AB)*(AC))/2` = `(18*24)/2` = 216 `cm^2`

b, `((AB)*(AC))/2` = `((BC)*(AD))/2`

`(AD)`= `((AB)*(AC))/(BC)` = `(18*24)/30` = 14,4 cm

AM kiszámítása koszinusztétellel:

`cos gamma` = `(AC)/(BC)` = `24/30` = 0,8

`(AM)^2` = `(AC)^2+(MC)^2-2*(AC)*(MC)*cosgamma` = `24^2+15^2-2*24*15*0.8` = 225

`AM` = 15 cm

Ábra

2,

a,

`cos B` = `(AB)/(BC)`

`BC` = `(AB)/(cosB)` = `20/(4/5)` = 25 cm

`AC` = `root()((BC)^2-(AB)^2)` = `root()(25^2-20^2)` = 15 cm

b,

AD kiszámítása a területekből:

`((AB)*(AC))/2` = `((BC)*(AD))/2`

`(AD)` = `((AB)*(AC))/(BC)` = `(15*20)/25` = 12 cm

Az ABD derékszögű háromszögben a BD szakasz hossza:

`(BD)` = `root()((AB)^2-(AD)^2)` = `root()(20^2-12^2)` = 16 cm

`rightarrow` CD = BC - BD = 25-16 = 9 cm

Az ABC és CDE háromszög hasonló, így megfelelő oldalanak aránya egyenlő:

`(AB)/(BC)` = `(DE)/(CD)`

`(DE)` = `((AB)*(CD))/(BC)` = `(20*9)/25` = 7,2 cm


c,

Mivel az A és az E csúcsnál is derékszög van, így az AB és DE oldalak párhuzamosak, ebből következik, hogy az ABDE négyszög trapéz.

K = `(AB)+(BD)+(DE)+(AE)`

Már csak az AE oldal hiányzik. több irányból kiszámolhatjuk, az egyik az ADE derékszögű háromszög.

`(AE)` = `root()((AD)^2-(DE)^2)` = `root()(12^2-7.2^2)` = 9,6 cm

K = `20+16+7,2+9,6` = 52,8 cm
1