Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet 14/5

Főoldal » Középiskola » Matematika
575
Oldja meg az alábbi egyenletet a valós számok halmazán x²-9x+14=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x²-9x+14=0

Két úton, amely a következő három ;) :

- az egyik a megoldóképlet:

`x_(1,2)` = `(9 pm root()(9^2-4*14))/2` = `(9 pm 5)/2`

`x_1` = 7

`x_2` = 2


- A másik a teljes négyzetté alakítás:

x²-9x+14=0

`(x-4.5)^2-20.25+14` = 0

`(x-4.5)^2` = 6,25 (gyökvonás)

I. x-4,5 = 2,5

`x_1` = 7

II. x-4,5 = -2,5

`x_2` = 2


- A harmadik pedig a szorzattá alakítás: (ezt a gyökök-együttható módszerével, de ilyen egyszerű számoknál látszik)

(x-7)(x-2) = 0

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1` = 7

`x_2` = 2
0