Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika 12/5

Főoldal » Középiskola » Matematika
1093
egy cukrászdában 7féle fagyit árulnak. Hány féle képpen választhatunk egy háromgombócos adagot,ha minden fajtából csak egyet kérünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Elsőként választunk 7-ből, másodiknak 6-ból, harmadiknak 5-ből. Így összesen `7*6*5` = 210-féleképpen választhatunk.

Ez akkor igaz, ha egy tölcsérre kérjük és számít a sorrend (pl. csoki-vanília-eper és a vanília-eper-csoki különböző).

Ha nem számít a sorrend, csak legyen 3 gombóc, akkor a cs-v-e és a v-e-cs fagyikat ugyanannak tekintjük, akkor még el kell osztani az egészet `3*2*1` = 6-tal, mert 3 gombócot 6-féleképpen kombinálhatunk. Így a kiválasztás `210/6` = 35-féleképpen lehetséges.
0