Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás 11/5

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
Egy áruházban az egyik televízió ára 156.000ft-volt. Egy akcióban ebből 10%-ot engedtek,majd az akció végén az akciós árat emelték fel 10%-al. Mennyiért lehet megvenni az akció után,és hány százalékkal változott összesen az ára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először elegedték a 10 %-át, azaz 15.600 Ft-ot, az új ár lett 156.000 - 15.600 = 140.400 Ft.

Megemelték 10 %-kal, az emelkedés tehát 14.040 Ft. A végső ár lett: 140.400 + 14.040 = 154.440 Ft.

Az árváltozás (az eredetihez képest): 156.000 - 154.440 = 1.560 Ft

Ez %-osan:

Ha 156.000 Ft az 100 %, akkor

1.560 Ft az `1560/156000*100` = 1

A termék ára 1 %-kal csökkent.
0