Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris algebra

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
702
Ha x ortogonális {b1, . , bn} bázisra, akkor az áltlaluk generált altérre is ortogonális? Ha igaz az állítás, akkor, hogy kell bebizonyítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, altér, vektortér, vektor, lineáris, generál, merőleges, ortogonális, skalárisszorzat
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mit jelent az, hogy ortogonális? Azt, hogy a skalárszorzatuk nulla:
x·bi = 0, i=1..n

Mi a generált altér? A bázisvektorok lineáris kombinációinak tere. Vagyis az altér mindegyik y vektora ilyen:
y = Σ ci · bi

Ortogonális-e x erre? Szorozzuk össze:
x·y = Σ x · ci · bi = 0

Ugye látod, hogy miért?
Módosítva: 9 éve
0