Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy pozitív számnak és reciprokának a különbsége 2,1. Melyik ez a pozitív szám?

Főoldal » Középiskola » Matematika
648
Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Legyen a számunk x, ekkor, reciproka 1/x. A feladat alapján:

x-(1/x)=2,1 /*x
x^2-1=2,1x /-2,1x
x^2-2,1x-1=0

Megoldóképlettel megoldjuk:

x1=2,5, x2=-0,4, de x pozitív, ezért csak az x1=2,5 lesz a jó megoldás.

Ellenőrzés:
2,5-(1/2,5)=2,5-0,4=2,1, tehát jól számoltunk.


(Netről szedtem,remélem azért megfelelő! :) )
Módosítva: 5 éve
0