Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni az alábbi kémia feladatban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
625
3,40 g magnézium-karbonátot állított elő 12,30 g MgCl2 ∙ 7H2O és 15,75 g Na2CO3 ∙ 10H2O
felhasználásával. Mekkora volt a reakció termelése? Milyen ionra kell a mosófolyadékot
vizsgálnia ebben az esetben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gáz, egyetem, termelés
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(MgCl_2*7H_2O)` = 221,3 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

`M_(MgCO_3)` = 84,3 `g/(mol)`

12,3 g `MgCl_2*7H_2O` az `12.3/221.3` = 0,05558 mol

15,75 g `Na_2CO_3*10H_2O` pedig `15.75/286` = 0,05507 mol

`MgCl_2` + `Na_2CO_3` = `MgCO_3` + 2 NaCl

Elméletileg keletkezik 0,05507 mol `MgCO_3`, ami `0.05507*84.3` = 4,6424 g

A termelési % tehát `3.4/4.6424*100` = 73,24 %.

A mosófolyadékot kloridionra kell vizsgálni, ezt `AgNO_3`-tal tesszük meg, az AgCl fehér csapadék, amíg ezt látjuk, addig mossuk a csapadékot.
0