Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
586
Egy 60cm hosszú szigetelő pálca végein két pozitív, 10-6C nagyságú rögzített ponttöltés található. A rudacska közepén az előző kettővel azonos nagyságú de negatív ponttöltés van rögzítve. Mekkora elektromos erő hat az egyes töltésekre? Mekkora a térerősség abban a pontban mely a rudacska egyik végétől 10cm-re a másiktól 70cm-re található? (7,5N, 0N, 8,62·10+6N/C)

Tudna ebben valaki segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`Q_1` = `Q_2` = `10^(-6)` C

`Q_3` = `-(10^(-6))` C

`r_(1,2)` = 0,6 m

`r_(1,3)` = `r_(2,3)` = 0,3 m

`F_1` = `k*((Q_1*Q_2)/r_(1,2)^2+(Q_1*Q_3)/r_(1,3)^2)` = `9*10^9*((10^(-6)*-(10^(-6)))/0.6^2+(-(10^(-6))*-(10^(-6)))/0.3^2)` = -0,075 N = `F_2`

Azért nem annyi, mint a megoldás, mert valószínűleg a feladatban nem `10^(-6)` C, hanem `10*10^(-6)` C szerepel.

`F_3` = `k*((Q_1*Q_3)/r_(1,3)^2-(Q_2*Q_3)/r_(2,3)^2)` = 0 N

A térerősség:

Az adott ponthoz képest:

`r_1` = 0,7 m

`r_2` = 0,4 m

`r_3` = 0,1 m

E = `k*(Q_1/r_1^2+Q_2/r_2^2+Q_3/r_3^2)` = `9*10^9*(10^(-6)/0.7^2-10^(-6)/0.4^2+10^(-6)/0.1^2)` = 862117 N (itt is a 10-szeres eltérés a `10*10^(-6)` C miatt lehet).
0