Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
433
Egy borkereskedő, aki egyforma méretű hordókban szállítja borát, három városon átutazva mindenütt adót fizet, amelyet a városokba lépéskor azonnal beszednek tőle. Az első városban árukészletének 1/3-a az adó, a másodikban 1/4-e, a harmadikban 1/5-e. Összesen 72 hordó bort kellett beszolgáltatnia. Hány hordó bora volt eredetileg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Volt x hordója, az első városban beadott `1/3x` hordót, maradt `2/3x` hordó. A másodikban beadott `2/3*1/4x` = `1/6x` hordót, maradt `(2/3-1/6)x` = `1/2x` hordója. A harmadikban beadott `1/2*1/5x` = `1/10x` hordót.

Összesen beadott:

`(1/3+1/6+1/10)*x` = 72 hordót.

`(10+5+3)/30*x` = 72

`18/30*x` = 72 /:18

`1/30*x` = 4 /*30

x = 120 hordója volt eredetileg.

Ellenőrzés:

Volt 120 hordója. Az első városban beadott `120*1/3` = 40 hordót, maradt 120-40 = 80 hordója. A másodikban beadott `80*1/4` = 20 hordót, maradt 80-20 = 60 hordója. A harmadikban beadott `60*1/5` = 12 hordót. Összesen tehát beadott 40+20+12 = 72 hordót.
0