Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
434
Egy 10nF-os levegős síkkondenzátort 24V feszültségű telepre kapcsolunk. Mekkora többlettöltés kerül a kondenzátor fegyverzeteire, ha közben a fegyverzetek közé egy 6 permittivitású szigetelőt csúsztatunk? Ha a kondenzátor fegyverzetei körlapok, mekkora ezeknek az átmérője, ha a távolságuk 3mm?

Valaki tudna ebben segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`Q=C*U` = `10*10^(-9)*24` = `2.4*10^(-7)` C; ha nincs ott a szigetelő.

`Q_(sz)`= `epsilon*C*U` = `epsilon*Q` = `6*2.4*10^(-7)` = `1.44*10^(-6)` C; ha ott a szigetelő.

A többlettöltés tehát:

`Q_t` = `Q_(sz) - Q` = `1.44*10^(-6)-2.4*10^(-7)` = `1.2*10^(-6)` C


C = `epsilon_0*A/d`

A = `(C*d)/epsilon_0` = `(10*10^(-9)*0.003)/(8.85*10^(-12))` = 3,39 m = `(d^2*pi)/4`

d = `root()((4*A)/pi)` = `root()((4*3.39)/3.14)` = 2,08 m
0