Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
440
6. Az alábbi vegyületek összetételét adja meg móltörtben és tömegszázalékban is!
CaCO3, móltörtek, és a Ca, a C és az oxigén tömegszázaléka,
Fe3O4 móltörtek, és a vas valamint az oxigén tömegszázaléka,
MgO, móltörtek, és a Mg valamint oxigén tömegszázaléka,
Na2S2O3 móltörtek, és a réz, a kén valamint oxigén tömegszázaléka,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

1 mol `CaCO_3`-ban van 1 mol Ca, 1 mol C, 3 mol O `rightarrow` ez összesen 5 mol

A moltört 1 mol anyagra van vonatkoztatva.

5 molra vonatkoztatjuk (bár ilyet moltörtben nem nagyon szoktak kérdezni, inkább csak tömeg%-ban.)

5 molban van 1 mol Ca, 1 mol C, 3 mol O

1 molban van `1/5*1` = `1/5` mol Ca, `1/5` mol C és `3/5` mol O.

A moltörtek: `x_(Ca)` = 0,2 ; `x_C` = 0,2 ; `x_O` = 0,6

100 g `CaCO_3`-ban van 40 g Ca, 12 g C, 48 g O.

A tömeg%-os összetétel: Ca: 40%, C:12 %, O: 48%.



`Fe_3O_4`:

`M_(Fe_3O_4)` = 232 `g/(mol)`

3 mol Fe + 4 mol O : ez összesen 7 mol

7 molban van 3 mol Fe és 4 mol O.

1 molban van `1/7*3` = `3/7` mol Fe és `1/7*4` = `4/7` mol O : ezek a moltörtek.

Tömeg%:

232 g `Fe_3O_4`-ban van `3*56` = 168 g Fe és `4*16` = 64 g O.

100 g `Fe_3O_4`-ban van `100/232*168` = 72,4 g Fe (ennyi tömeg%) és 100-72,4 = 27,6 tömeg% O.

A többit ugyanígy.
0