Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat2

Főoldal » Középiskola » Kémia
586
1100 °C-on a metángáz vízgőzzel egyensúlyi reakcióban szén-monoxiddá és hidrogéngázzá alakul. Az
egyensúlyi elegy a következő összetételű:
[CH4] = 0,03 mol/dm3
[H2O] = 0,02 mol/dm3
a) Írd fel a lejátszódó folyamat reakcióegyenletét!
[CO] = 0,05 mol/dm3
[H2] = 0,15 mol/dm3
b) Mekkora a folyamat egyensúlyi állandója 1100 °C-on?
c) Milyen anyagmennyiség-arányban kevertük össze a folyamat elején a metángázt és a vízgőzt?
d) Merre tolódik el a reakció? (ezt egyáltalán nem értem :(
I. Hőmérséklet növelése esetén
II. Nyomás csökkentése esetén
III. Metán bevezetése esetén
IV. Nikkelkatalizátor használata mellett
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


a,

`CH_4` + `H_2O` `Leftrightarrow` `CO` + 3 `H_2`

b,

`K=([CO]*[H_2]^3)/([CH_4]*[H_2O])` = `(0.05*0.15^3)/(0.03*0.02)` = 0,28125 `((mol)/(dm^3))^2`

c,

Keletkezett 0,05 mol CO és 0,15 mol `H_2`, tehát 0,05 mol alakult át a kiindulási anyagokból. A kiindulási anyagok:

0,03 + 0,05 = 0,08 `(mol)/(dm^3)` `CH_4` és

0,02 + 0,05 = 0,07 `(mol)/(dm^3)` `H_2O`. Az arány tehát 8:7.

d,

I. Endoterm reakcióknál a hőmérséklet növelése a termékképződés irányába tolja a a reakciót.

II. Itt van térfogatváltozás ( 1+1 molból keletkezik 1+3 mol), a nyomás csökkentése a termékképzódés irányába tolja az egyensúlyt.

III. Ha növeljük a kiindulási anyag koncentrációját, az a termékképződésnek kedvez.

IV. A katalizátor csak a reakciósebességre van hatással, az egyensúlyt nem tolja el.

Érdemes tanulmányoznod a Le Chatelier-Braun-elvet (legkisebb kényszer elve), hogy jobban megértsd.
1