Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
583
Metán és etán elegyét tökéletesen elégetjük fölös mennyiségű oxigéngázban. Az égés lezajlása után
magas hőmérsékleten a gázelegy 23,5 V/V % oxigént, 29,4 V/V% szén-dioxidot és 47,1 V/V% vizet
tartalmaz.
a) Írd fel a metán és az etán tökéletes égésének reakcióegyenletét!
b) Határozd meg az eredeti metán–etán gázelegy térfogatszázalékos összetételét!
c) Hány százalékos feleslegben adtuk az oxigént a metán–etán gázelegyhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
a,

`CH_4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

b,

Legyen a kiindulási elegy x %-a (gázoknál a mol% és a térfogat% megegyezik) metán és 100-x %-a etán.

100 mol elegy esetén x mol metán és 100-x mol etán.

x mol metánból keletkezik 2x mol víz(gőz) és x mol `CO_2`.

100-x mol metánból keletkezik 3(100-x) mol víz és 2(100-x) mol `CO_2`

Összesen keletkezik 2x+3(100-x) = 300-x mol víz és x+2(100-x) = 200-x mol `CO_2`

Felírható arányok a megadott térfogat%-os összetételből:

`(200-x)/(300-x)=29.4/47.1`

x = 33,9 térfogat% metánt és 100-33,9 = 66,1 térfogat% etánt tartalmazott a kiindulási elegy.

Elreagált a metánhoz 2x mol oxigén, az etánhoz 3,5(100-x) mol oxigén, ez összesen 350-1,5x mol oxigén; x-et már kiszámoltuk, ezt számmal leírva `350-1.5*33.9` = 299,15 mol oxigén. Ennyi szükséges, ha nincs felesleg.

A végső elegyben van 23,5 % oxigén.

Ha 200-x = 200-33,9 = 166,1 mol `CO_2` megfelel 29,4 %-nak, akkor

mennyi felel meg 23,5 %-nak?

y = `23.5/29.4*166.1` = 132,8 mol oxigén maradt, ez volt a felesleg.

299,15 mol felel meg 100 %-nak

132,8 mol oxigén felel meg `132.8/299.15*100` = 44,4 % volt az oxigénfelesleg. (az elszámolás kockázatával)
0

Szia! Én is megoldottam, háromismeretlenes egyenlettel, az eredményeim: 33,89 mól%, vagy tf.% metán és 66,11 mól%, vagy tf.% etán és az oxigénfelesleg 44,38 %-os volt! Kazah megoldása is tökéletes, de ha gondolod, holnap én is elküldhetem beszkenneltetve majd a megoldásomat. Kicsit bonyolult mert x mol CH4-ból és y mol C2H6-ból, illetve a teljes oxigén mennyiségre z mol-ból indultam ki a megoldásnál. De így is kijöttek, kb. ugyanazok az eredmények! :)
Módosítva: 5 éve
0

Csatoltam képet.
1