Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna ebben valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
492
Azoknak a négyjegyű számoknak az ÖSSZEGÉT keressük, amelyek csak az 1,2,3,4 számjegyet tartalmazza. Egy számban minden számjegy egyszer fordul elő.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is megállapítjuk, hogy hány darab ilyen szám van:

Első helyre kerülhet 4 szám, másodikra 3, harmadikra 2, negyedikre 1. Ez összesen `4*3*2*1` = 24 db szám.

A 24 számban 6-szor van az első, második, harmadik, negyedik helyen mindegyik számjegy. A legegyszerűbben úgy tudjuk kiszámolni, hogy:

`6*ubrace((1+2+3+4))_("számjegyek")*ubrace((1+10+100+1000))_("helyi értékek")` = `6*10*1111` = 66660 az összeg.
0