Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna ebben valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
728
1,Egy földdarab területe az 1:50 000 méretarányú térképen 4 cm 2 . Mekkora a területe a
valóságban?

2, Mekkora a szabályos négyoldalú gúla alapéle, ha oldaléle 10 cm, a magassága 8 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hello!

1.)
Ami a terkepen 1cm az a valosagban 50 000cm-nek felel meg, tehat:
1cm → 50 000cm=0.5km

Azt tudjuk, hogy
1cm2= 1cm * 1cm

Ebbol a feladat leirasa szerint
1cm2= 1cm * 1cm → 0.5km*0.5km=0.25km2
Ez azt jelenti, hogy ami a tekepen 1cm2 nagysagu terulet az a valosagban 0.25km2 nagysagu terulet.

Mivel a feladat leirasa szerint a terkepen a folddarab terulete 4cm2, ezert az elobb az 1cm2-re vonatkoztatott erteket, azaz 0.25km2 meg kell szoroznunk 4-el:
0.25km2*4=1km2

Tehat annak a folddarabnak a terulete, amely az 1:50 000 meretaranyu terkepen 4cm2, a valosagban 1 km2.
0

Hello!

2.)

Vegyunk az alaplap atloja menten a sikmetszetet, akkor egy egyenlo szaru haromszoget kapunk.
Ebben az esetben ennek a haromszognek a szarai 10 cm-esek, magassaga pedig 8 cm.
Azt tudjuk, hogy az alaphoz tartozo magasssag felezi az alapot (ennek hossza most legyen d), igy erre a derekszogu haromszogre felirhatju a Pitagorasz tetelt:
d2+b2=c2, esetunkben:
d2+82=102
d2+64=100 / mindket oldalbol kivonunkn 64-et
d2=100-64
d2=36 / mindket oldalbol gyokot vonunk
d= 36 
d=6

Mivel az alaphoz tartozo magasssag felezi az alapot ezert az alap 2-szerese az elobb kiszamolt erteknek, tehat 12cm.

Tudjuk, hogy az a oldalu negyzet atlojanak hossza a* 2 , ebben az esetben:
12=a* 2 

Ebbol kiszamoljuk, hogy a=6 2 cm, ami kb. 8.48cm.
0