Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat? Sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
461
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
ctg x = cos x

Felt:

x `ne` `k*pi`; ahol `k in ZZ`

`ctg x` = `(cosx)/(sinx)`

`(cosx)/(sinx)` = `cosx` /-cosx

`cosx(1/sinx-1)` = 0

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

I. cos x = 0

`x_1` = `pi/2+2*k*pi`

`x_2` = `(3pi)/2+2*k*pi`

II.

`1/(sinx)-1=0`

`1/(sinx)=1`

sinx = 1

`x_3` = `pi/2+2*k*pi`

A megoldás tehát:

`x` = `pm pi/2+2*k*pi` = `pi/2+k*pi`

ahol `k in ZZ`
1