Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10/6

Főoldal » Középiskola » Matematika
574
Egy mértani sorozat első eleme -5, ötödik eleme -80. Határozza meg a sorozat hányadosát és a tizedik elemét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`a_1` = -5

`a_5` = `a_1*q^4` = -80

`a_5/a_1` = `(cancel(a_1)*q^4)/(cancel(a_1))` = `(-80)/-5` = 16 = `q^4`

`q` = `root(4)(16)` = `pm2`

I. `q_1` = 2

`a_(10)` = `a_1*q^9` = `-5*2^9` = -2560

II. `q_2` = -2

`a_(10)` = `a_1*q^9` = `-5*(-2)^9` = 2560
0