Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudja valaki a megoldását?

Főoldal » Középiskola » Matematika
479
Anna és Bori egyszerre indulnak az otthonuktól 24km-re lévő tóhoz. Hány óra alatt érkezik meg Anna a tóhoz, ha Borinak éppen egy órával tovább tart az út és Anna óránként 2km-et tesz meg?

Köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ott nyilván kimaradt valami, mert ha Anna óránként 2 km-t tesz meg, akkor a 24 km-es utat `24/2` = 12 óra alatt teszi meg. És már készen is vagyunk a afeladattal.

Ha az szerepel a kérdésben, hogy Anna óránként 2 km-rel többet tesz meg, akkor már más a helyzet.

Anna az utat x óra alatt teszi meg, a sebessége tehát `24/x`.

Bori az utat x+1 óra alatt teszi meg, a sebessége `24/(x+1)`.

A felírható egyenlet:

`24/x` - `24/(x+1)` = 2

Ezt kell megoldani.

Két gyök lesz, az egyik negatív, az nem jöhet szóba.

x = 3

Annának az út tehát 3 óráig tartott.
0

Kedves Kazah! Igen valóban lemaradt "valami". Pontosan az amit írtál és így lett tökéletes. Köszönet!
0