Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet megoldásához kellene segítség.

Főoldal » Középiskola » Matematika
655
Milyen valós paraméterek esetén lesz az x^2 +px-15=0 egyenlet egyik gyöke 5? Számítása ki a másik gyököt is!

A segítségeket előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Használjuk a viete formulákat:
x1+x2=-b/a /helyettesítve
5+x2=-p, viszont így két ismeretlen marad
x1*x2=c/a /behelyettesítve
5*x2=15 /:5
x2=3
Most visszatérhetünk a másikra: 5+3=-p, amiből p=-8
0