Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
397
A 3. feladat megoldását kérném. Az a) alpontra a tömeg értéke 15800g, viszont a b) pontnál már elakadtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

a,

`CH_3-OH` `rightarrow` `CH_2=O` + `H_2`

20 liter metanol tömege `m=rho*V` = `20000*0.79` = 15800 g metanol. Ez 96 %-os, vagyis, `0.96*15800` = 15168 g tiszta metanolunk van.

`M_(CH_3OH)` = 32 `g/(mol)`

`M_(CH_2O)` = 30 `g/(mol)`

32 g metanolból keletkezik 30 g formaldehid.

15168 g metanolból keletkezik `15168/32*30` = 14220 g formaldehid keletkezik.


b,

100 g formalinban van 40 g formaldehid

hány g formalin tartalmaz 14220 g formaldehidet?

x = `14220/40*100` = 35550 g = 35,55 kg formalin nyerhető.
1