Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jegesmedve

216
Jegesmedve jellemzői S.O.S. Minél hamarabb kellene! Válaszodat megoldásnak jelölöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Szia! Tudom,hogy sok,de ezt találtam, nem Wikipédiás. Remélem, hogy azért segít :) rövidítsd le,ha gondolod!
Általános jellemzők
Orr
Az orr éles, ami segíti az állatot, hogy akár 70 centiméteres szagot érezzen a hó alatt. A fehér medvék szaga nagyon fejlett, meg tudják különböztetni a szagot 1,6 kilométer távolságban.

Ormány
A jegesmedvéknek hosszú orra van, ez az adaptív tulajdonság lehetővé teszi számukra a fókák vadászatát. Mivel orra hosszú, a legkisebb ellenállás nélkül is el tudja őket fogni a vízben. A szerkezet hossza lehetővé teszi a hideg levegő felmelegedését, mielőtt a tüdőbe jutna.

Szemek
A szem fekete és nagyon kicsi, a test méretéhez képest. Ez csökkentheti annak kockázatát, hogy megvakuljon a hó.Van egy niktáló membránjuk, amely körülveszi a szemet, így a napfény nem érinti közvetlenül a szemgolyót. Bár látása korlátozott, képes a színek azonosítására.

Fogak
A szájában összesen 42 fog található. A szemfogak élesek, hatalmasak és nagyok. Ezek segítségével tépik a hús puha részeit. A metszőfogak kicsiek és lombhullatóak.

Fülek
A fülek rövidek és lekerekítettek. Ez valószínűleg olyan adaptáció, amely lehetővé teszi a medve órákig, sőt napokig történő úszását. Ha a füle hosszú volt, az lehetővé teheti a víz bejutását a fülbe, károsítva a hallójáratot.

Zsírszövet
A fehér medvék legfeljebb 10 centiméter zsírtartalmúak, ezt teljes testtömegüknek majdnem felét érzem. Azonkívül, hogy védelmet nyújt a rázós hideg ellen, ez egy energiatároló.

A magasabb hőmérsékleti hónapokban ezen állatok táplálkozása ettől a zsírtól függ. A fókavadászat ugyanis szinte lehetetlenné válik.

Méret
A hímek súlya 350 és 700 kilogramm között van, legfeljebb 3 méterig. A nőstények kisebbek,ezek súlya körülbelül 150 vagy 250 kilogramm, maximális hossza 2,4 méter.

Bőr
A jegesmedvéket szőrük, szőrük és akár 10 centiméteres zsírrétegük védi az erős sarkvidéki hidegtől.

A jegesmedve bőre sűrű és fekete színű. Kívülről fehér, de átlátszó szőrszálak borítják. Ez két típusra oszlik: külső védelem és egyéb szigetelők.

A védőszálak érdesek, üregesek és átlátszók. Ezen felül ellenállnak a víznek, így nem tapad a szőrre.

A jegesmedve haja nem pigmentált, felveszi az azt megvilágító fény tónusát. Ily módon alkonyatkor vagy hajnalban sárgás narancssárga színnel lehetett látni. A kabát leadása tavasszal kezdődik, a nyár végén ér véget.

A hímeknek az első lábukon sokkal hosszabb a szőrük, mint a test többi részén. Ennek a díszítő tulajdonságnak ugyanolyan funkciója lehet, mint az oroszlán sörényének; tegye magát vonzóbbá a faj nőstényei számára.

Végtagok
Végtagjai nagyon robusztusak, nagy lábakkal, ami megkönnyíti a Ursus maritimus ossza el a test terhelését, amikor jégen jár. Segít abban is, hogy úszás közben meghajtja magát.

Vannak papillák - más néven dermális dudorok -, amelyek eltakarják a jegesmedve mancsainak párnáit. Ezek megakadályozzák az állat megcsúszását, miközben határozottan megfogja a havat. A jegesmedvék részben hevederes lábakkal rendelkeznek, így könnyedén úszhatnak. A lábak puha párnákkal rendelkeznek, amelyek kis papillákból állnak, az úgynevezett dermális dudorok. Feladata, hogy szilárdan tartsa az állatot, megakadályozva az elcsúszását.

Karmuk erős, rövid és nem visszahúzható. Gyalogláskor úgy tesznek, hogy karmai vannak kitéve, és szilárdan tapadnak a jégre. Ezekkel is megtarthatják zsákmányukat, ami nagy előnyt jelent más ragadozókkal szemben.

Jó úszók
Annak ellenére, hogy nagyon nehéz és testes teste van, a jegesmedve kiváló úszó. Ennek eléréséhez elülső végtagjait használja, amelyek laposak, hasonlóak az evezőhöz. Ezeket hajtásszerkezetekként használják úszása során.

Ezenkívül a vastag zsírszövetréteg lehetővé teszi, hogy lebegjen a hideg sarkvidéki vizekben. Úszás közben ez az állat elérheti a 10 km / órás sebességet, míg átlagos járási sebessége 5,6 km / h.

Testük adaptációi lehetővé teszik számukra a túlélést, mivel mozoghatnak a jég nagy tömegei között, vagy elérhetik a szárazföldet. Ehhez hosszú órákat úszhatnak, akár egész napokat is.

Ez a képesség elengedhetetlen táplálkozásukhoz is, mert lehetővé teszi számukra, hogy víz alatt merüljenek el, hogy közel kerüljenek a fókákhoz és elfogják őket.


2