Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

06.13

Főoldal » Középiskola » Fizika
598
Sziasztok, nagyon megköszönném a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1595)
A fajlagos ellenállást úgy kell kiszámolni, hogy az ellenállást megszorzod a keresztmetszettel és elosztod a hosszal.
154·0,15/21 = 1,1
Mivel 1 mm² = 10⁻⁶ mm², bejön ez a 10⁻⁶ is.

1549)
2 perc = 120 sec
Az áramerősséget úgy kapjuk, hogy a töltést elosztjuk az idővel.
A) 54/120 = 0,45, vagyis 450 mA. Ez nem 750, nem jó.
B) 6/120 = 0,05, vagyis 50 mA, nem pedig 3A, ez sem jó.
számold ki a maradékokat is...

1218)
3 perc = 180 sec
W = P·t = 600 W · 180 s = 108 000 Ws = 108 kWs = 108 kJ

a) η = 70% = 0,7
108 · 0,7 = 75,6 kJ, ez a hasznos munka, ami melegíti.
A közölt hő ugyanaz, mint a hasznos munka.

b)
ΔT = 60°C - 12°C = 48°C
Q = c·m·ΔT
ahol c a fajhő, Q a közölt hő, a többit tudod.
c a kérdés:
c = Q / (m·ΔT) = 75,6 kJ / (m·48°C)
még kell a tömeg:
V = fél liter = 0,5 dm³
ρ = 1,25 kg/dm³ → m = ρ·V = 0,625 kg

c = 75,6 kJ / (0,625 kg · 48°C) = 2,52 kJ/kg°C

1733)
P = U·I
U = P/I = 18 W / 1,5 A = ...
1