Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
413
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a mértani sorozatunk: `a_1` ; `a_1*q`; `a_1*q^2`. Ekkor felírható egyenletek:

I. `a_1*q^2` = 64

II. `2*a_1` = `a_1*q`

`q` = 2

`a_1*2^2` = 64

`a_1` = 16

A sorozat elemei: 16; 32; 64.

Az első 5 tag összege:

`S_5` = `a_1*(q^5-1)/(q-1)` = `16*(2^5-1)/(2-1)` = `16*(32-1)` = 496
1