Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi? Sos!

Főoldal » Középiskola » Matematika
451
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Szia!

Először két dolog kell az egyenes egyenletéhez: egy vektor, és egy fix pont.
A vektor ebben az esetben A-ből B-be mutató AB vektor, amit a koordináták különbségeként tudunk meghatározni:
AB vektor: (0-3;1-5)=(-3;-5), ami merőleges az egyenesre tehát annak normálvektora.
A fix pont a felezőpont, ami a koordináták átlagaként határozható meg:
(3+0)/2=1,5, (5+1)/2=3. F=(1,5;3)
Ezekután írjuk fel az egyenes normálvektoros egyenletét:
Ax+By=Ax0+By0 (ahol A,B a normálvektor, a nullás indexű tagok a felezőpont koordinátái)
(-3)x+(-5)y=(-3)*1,5+(-5)*3
-3x-5y=-4,5-15
-3x-5y=-19,5 /*(-1)
3x+5y=19,5, ez lesz a felezőmerőleges egyenlete.
A tengelyek metszetekor az egyik koordináta 0 lesz.
Az x tengely metszetekor y=0, ezért: 3x+5*0=19,5
3x=19,5 /:3
x=6,5
Az y tengely metszetekor x=0, ezért: 3*0+5y=19,5
5y=19,5 /:5
y=3,9
1

Köszönöm szépen! Esetleg kérhetnék segítséget a függvény ábrázolásához? :)
0

Szia!

sajnos a képfeltóltés nem az erősségem. Melyik függvényre gondolsz?
0

Arra hogy hogyan ábrázoljam az x és az y-t. Úgy elég ha felmegyek a 6,5-ig és a 3,9-ig aztán osszekötöm vagy kell még valamit csinálnom? :)
0