Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög szöge

Főoldal » Középiskola » Matematika
470
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör középpontja a szögfelezők metszéspontja. Ha ezeket behúzzuk, akkor az ABC háromszögön belül egy ABK háromszöget kapunk, ahol K a kör középpontja. Ebben a háromszögben az AB oldalon fekvő szögek nagysága 68°/4=34° és 32°/2=16°, már csak az a kérdés, hogy a K csúcsnál mekkora a szög; mivel tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért a K-nál 180°-34°-16°=130°-os szög található. Tehát a K pontból az AB szakasz 130°-os szögben látszik.

Ha ábrát nem sikerül rajzolni, azt is mellékelek.
1