Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
1. Egy számtani sorozat 8. eleme 12, a 10. eleme 18.
Mekkora a sorozat első eleme?

2. Oldja meg az x^2-4>0
egyenlőtlenséget!

3. Egy helikopter 1,7 km magasan van egy vízszintes terep valamely célpontja felett. Ugyanez a helikopter a repülőtérről 35o-os emelkedési szögben látszik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

1. a8=12, és a10=18, a1=?
Írjuk fel az ismert tagokat a1 segítségével!
a8=a1+(8-1)*d=a1+7d=12
a10=a1+(10-1)*d=a1+9d=18
A másodikból az elsőt kivonva:
2d=6 /:2
d=3
Helyettesítsük be az első egyenletbe:
a1+7*3=12
a1+21=12 /-21
a1=-9
0

Szia!

2. x2-4>0. Keressük meg a baloldal zérushelyeit először!
x2-4=0 /+4
x2=4 /  
x=±2, vagyis x1=-2, és x2=2
A másodfokú függvény képe parabola, ami ebben az esetben felfelé nyitott. Tehát a megoldás:
x<-2, vagy x>2, Intervallummal: x∈]-∞;-2[∪]2;∞[
0

Szia!

3. A harmadiknál nem írtál kérdést, ezért csak tippelni tudok:
A helikopter, a célpont és a reptér összekötésével egy olyan derékszögú háromszöget kapunk, aminek a hegyesszóge: 35⁰.
A szöggel szembeni befogó: 1,7km
Amennyiben a kérdés a célpont és a reptér távolsága, akkor ez a szög melletti befogó: xkm
szöggel szembeni befogó/ szög melletti befogó = tangens, tehát:
tg35⁰=1,7/x, átrendezve: x=1,7/tg35⁰=1,7/0,7=2,428km
0