Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög terület, kerület

Főoldal » Középiskola » Matematika
533
Mekkora annak a derékszögű háromszögnek a kerülete és területe, amelynek
átfogója 20 cm, és egyik hegyesszöge 25°?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hello!

Az atfogo c=20cm
az egyik hegyesszog α=25⁰

Fel kell hasznalnunk a Pitagorasz tetelt:
c2 = a2 + b2 – tehát: Az átlónál megszerkesztett négyzet területe a derékszögű háromszögnél megegyezik a befogók oldalaira szerkesztett négyzetek összegével.
Ezekbol csak a c oldalt ismerjuk.

Azt tudjuk, hogy
sinα = a/c
Ebbol az a oldalt i tudjuk szamolni az alabbi modon:
a = c*sinα
a = 20*sin 25⁰
a = 20*0.42261
a = 8.4522, ami 2 tizedesre kerekitve 8.45cm

Most mar tudjuk az "a" oldal hosszat.

Szamoljuk ki a Pitagorasz tetelt felhasznalva a "b" oldal hossza.
c2 = a2 + b2
c2 - a2 = b2
b2 = c2 - a2
b =  c2 - a2 
b =  202 - 8.45222 
b =  400 - 71.4396 
b =  328.5604 
b = 18.1262, ami 2 tizedesre kerekitve 18.13cm

Tehat a harom oldal hossza:
a = 8.45cm
b = 18.13cm
c = 20cm

A haromszog kerulete:
K = a+b+c
K = 8.45+18.13+20
K= 46.58cm

A haromszog terulete:
T = (a*b)/2
T = (8.45*18.13)/2
T = 153.1985/2
T = 76.5992cm2, ami 2 tizedesre kerekitve 76.60cm2
0