Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
Egy trapéz alapjai 24 és 16 cm hosszúak, szárai 8 és 10 cm hosszúságúak.
Számolja ki a kiegészítő háromszög ismeretlen oldalainak hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Legyen a 8cm-es oldal meghosszabbítása x, a 10cm-es oldal meghosszabbítása y. A párhuzamos szelők tétele miatt:
c/a=x/(x+b) és c/a=y/(y+d) /behelyettesítve
16/24=x/(x+8) és 16/24=y/(y+10). Nézzük külön-külön:
16/24=x/(x+8) keresztbe szorzással:
16*(x+8)=24x /zárójelbontás
16x+144=24x /-16x
144=8x /:8
x=16, tehát az egyik oldal 16cm
16/24=y/(y+10) keresztbe szorzással:
16*(y+10)=24y /zárójelbontás
16y+160=24y /-16y
160=8y /:8
20=y, tehát a másik oldal 20cm
0