Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számelmélet

Főoldal » Középiskola » Matematika
565
A kérdés az, hogy mi az A és B szám legnagyobb közös osztója és legkisebb közös többszöröse.
A= 2³•5•11⁴
B= 2⁴•7•11³
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legnagyobb közös osztóhoz azt kell megnézned, hogy mi az, ami mindkettőben megtalálható, és az a lehető legnagyobb. Ami itt megtalálható: 2³ és 11³, így a legnagyobb közös osztó: 2³*11³=10.648.

A legkisebb közös többszöröshöz azt a számot kell megkeresnünk, amiben mindkét szám tényezői megtalálhatóak, és a lehető legkisebb, ehhez a legegyszerűbben úgy jutunk, hogy mindegyik tényezőből a nagyobb kitevőjűt választjuk, így kapjuk a 2⁴*5*7*11⁴=8.198.960 számot.
0