Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
480
2x+y=3
5x-y=11
Ezt sürgősen valaki megtudná nekem oldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nagyon köszönöm előre is!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hello!

2x+y=3
5x-y=11

Az egyik egyenletben ki kell fejezni az ismeretlent, ebben az esetben az x-t vagy az y-t.

En az elsoben kifejeznem az y-t, az alabbi modon:

2x+y=3 → y=3-2x=-2x+3

Ezt behellyettesitjuk a masodik egyenletben az y helyere:

5x-y=11 → 5x-(-2x+3)=11 / felbontjuk a zarojelet
5x-(-2x)-3=11
5x+2x-3=11 / osszadjuk az x-eket
7x-3=11 / mindket oldalhoz hozzaadunk 3-at
7x=11+3
7x=14 / a 14-et elosztjuk a 7-tel
x=2

Ezt most behelyettesitjuk abba az egyenletbe, amelyet a legelejen felirtunk es amibol kifejeztuk az y-t, igy megkapjuk az y erteket is.
Tehat:
2x+y=3 → y=3-2x=-2x+3
y=-2x+3 / az x helyere beirjuk az elobb kiszamolt 2-t
y=-2*2+3 / elvegezzuk a muveleteket
y=-4+3
y=-1

Tehat x=2 es y=-1.

Ell.:
2x+y=3
5x-y=11

2x+y=3
2*2+(-1)=3
4-1=3
3=3

5x-y=11
5*2-(1)=11
10+1=11
11=11

Tehat jol szamoltunk!
0