Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítségeteket szeretném kérni, ebben a vegyes %-os feladatban!

Főoldal » Középiskola » Kémia
454
Mennyi NH4H2PO4 keletkezik 100 dm3 70 vegyes %-os foszforsav oldatból?
Reakcióegyenlet: H3PO4 + NH3 = NH4H2PO4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
100 cm3 foszforsav-oldat 70 gramm savat tartalmaz, ezért 100.000 cm3 (100 dm3) foszforsav-oldat pontosan 70.000 gramm savat tartalmaz. Mivel az egyenlet miatt 98 gramm foszforsavból 115 gramm só képződött, így 70.000 g savból aránypárral: x= (70.000/98)×115 = 82.142,86 gramm só fog képződni. Ez kilogrammra átváltva 82,143 kg, tehát egészen pontosan ennyi ammónium-dihidrogén-foszfát keletkezik 100 dm3, 70 (m/V)%-os foszforsavból. :)
1

Csatoltam képet.
1