Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
375
Segítséget kérnék a képen látható két feladathoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Hello!

6.

lg(x-3)=3

azaz

log10(x-3) = 3
(x-3) = 103
x-3 = 1000
x = 1003

Ell.:
lg(x-3)=3
lg(1003-3) = 3
lg 1000 = 3

A lg (10-es alapu logaritmus) azt mondja meg, hogy a 10-et, honyadik hatvanyra kell emelnunk, hogy az utana kovetkezo szamot kapjuk.
Ebben az esetben azt, hogy a 10-et hanyadik hatvanyra kell emelnunk, hogy 1000-et (x-3) kapjuk. Ez a 3-ik hatvany.
Tehat jol szamoltunk.
0