Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyetemre (természettudomány) melyik programozási nyelvet érdemes választani?

773
A mostani szerint biológia szakra mennék, de érdekel még a fizika, matematika, mérnöki tudományok.
Melyik nyelv lenne a legkedvezőbb?
Jelenleg Python kurzust végzek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Informatika

Válaszok

3
Elsőéves matematika hallgató vagyok, szóval halvány lila gőzöm sincs, hogy biológia szakon mi a fontos. Nálunk elsősorban két nyelvet javasolnak erősen: Python és C++. Az elsőben relatív gyorsan lehet kisebb algoritmusokat írni, a másodikban meg gyorsan futó algoritmusokat lehet készíteni.

Szerintem ez a kettő kb. ki is meríti, amire alapvetően szükséged lehet egyetem alatt. Az, hogy utána mi fog kelleni, az nyilván munkehely- és projektfüggő. Meg egybként is, a programozási nyelvek mögötti logika elég sok nyelv esetén nagyon hasonló, így inkább magát a gondolkodásmódot kell elsajátítani, mint egy bizonyos programozási nyelvet. Ez elég klisés gondolat, de azért nem veszít az igazságából. Persze az egyes nyelvek részleteiben ez nem sokat segít, itt valóban el kell mélyedni kurzusokban/dokumentációban/stackowrflowon.

Egyébként amit még ajánlani tudok, az, hogy nézd meg a kiszemelt szak(ok) tantervi hálóját. Ebben a kötelező, kötvál meg szabvál tárgyak fel vannak sorolva, félévekre lebontva, így látod, hogy az adott szakon milyen programozási tárgyak lesznek/lehetnek.

Ha valami abszolút marhaságot írtam, azért elnézést; elsőévesként ennyire futotta. De remélhetőleg majd Cunningham törvénye érvényesül ekkor, mert engem is érdekelne, ha valaki ezt ki tudja egészíteni.
meta.wikimedia.org/wiki/Cunningham%27s_Law
xkcd.com/386/
4

Szia :)

Bár már van megoldása a kérdésnek és valószínű hogy a válaszomban lesz ismétlés, úgy gondolom, hogy még egy extra vélemény is jól jöhet. Lehet van benne olyan, ami a korábbiakban nem merült fel.

Mivel olvastam, hogy van még időd az egyetemig én a következők szerint járnék el:

- Először is nézd ki azokat az egyetemeket, ahol van biológia bsc, és állíts fel egy sorrendet. Ez ugye a jövőben is kelleni fog a felvételinél, de annál valószínűbb, hogy már ennek a pontnak a tartalmát teljesítetted.
- Másodszor nézd meg a tanterveket, hol mit oktatnak, milyen szakirányok (specializációk vannak). Ez alapján már be tudsz lőni egy irányt, amivel úgy néz ki, hogy szeretnél foglalkozni. Természetesen ez az időben változhat. Mivel én mérnökinformatikán vagyok, anno vállalati információs rendszerekkel akartam foglalkozni, aztán végül pár félévnyi egyetem után szoftverfejlesztés szakirányra mentem. Szóval nem baj, ha változik közben az érdeklődés.
- Ha megnézted a tanterveket, akkor lehet, hogy találtál olyat, ahol van BSc képzésen programozás. Nem mindenhol, de van ahol akadhat. Ha nem találtál, akkor érdemes megnézni kötelezően és szabadon választható tárgyakat egyetemenként, hogy ott milyen jellegű programozás kurzusok vannak.
Több esetben is találkoztam már olyan egyetemi kurzussal, ami egy adott szak számára volt, jelen példát alapul véve:
Programozás biológusoknak (ELTE egyik felvehető kurzusa)
- A fent említett kurzusok körvonalazzák, hogy az alapképzés során, vagy éppenséggel azután milyen nyelvek azok, amik szóba jöhetnek, mint pozitív tényezők.

Ha mindezt megtetted és ennek ellenére sem lettél előrébb a BSc képzések programozási lehetőségeivel kapcsolatban, akkor akár meg lehet nézni az MSc képzéseket is hasonló szemlélettel. Előbb utóbb csak belebotlasz egy programozás kurzusba.
Végezetül ha tényleg nem lenne semmi (amit kétlek, hisz írtad, hogy találtál), akkor kell magadnak választani egy nyelvet.

Az első válaszoló által említett két nyelv jó, a Pythont gyakran ajánlják kezdőknek a C# mellett mert gyorsan tanulhatók és alkalmazhatók, de az első sok szempontból univerzálisabb. A C++ pedig szintén egy preferált nyelv, gyorsaságban sok nyelvet legyőz. Viszont! C++ előtt nem árt kicsit ismerkedni a C-vel is, mert ezeknél a memóriakezelés megértése is egy fontos szempont.

A második válaszolóval pedig sok esetben nem értek egyet. Már már szinte semmivel.
Először is nem kell kitüntetéses diploma, vagy PhD ahhoz, hogy jó legyél abban amit csinálsz. Az sem mindegy, hogy mit akarsz csinálni. A történelemben sokszor megmutatkozott, hogy annak ellenére, hogy valaki aki nem volt kitűnő/kioktatott mindenből, mégis tudott maradandót alkotni. A válaszoló által "másfelé csapongásnak" minősített érdeklődést nem nevezném utólagos lehetőségnek. Mivel írásodban említetted, hogy érdekelnek a mérnöki tanulmányok, így nem utolsó dolog lehetne egy egészségügyi mérnök képzés alapképzés után, ahova természettudomány képzési terület alapképzési szakja által is be lehet kerülni. (https://www.vik.bme.hu/page/353/)

Valamint a HDL, VHDL vonalra is szeretnék reflektálni. Az egy kész tény, hogy a biológia területén is jelentős áttörés történt a technológia fejlődésének hatására, de tudni kell azt is, hogy ez egy kifejezetten érzékeny terület továbbhaladás szempontjából. Minden szakágnak megvan a maga területe, annak a területnek megvannak az eszközei. Az egyetemi évek alatt volt lehetőségem hardverleírónyelvekkel, köztük Verilog-gal is foglalkozni. Ez pontosan az a terület, amit nem ajánlanék olyannak, aki még nem foglalkozott kifejezetten programozással, illetve még csak most kezdi egyetemi tanulmányait, főleg nem informatikai területen. Nem elfelejtendő, hogy a Verilog célja szilícium alapú chipeken kialakítandó áramkörök leírása. A jövőben lehet ilyen technológiákkal fogsz foglalkozni, de akkor annak lesz egyfajta bevezetése a tanulmányaidba/fejlődésedbe. Nem ennek kell az elsődlegesnek lennie a te szemszögedből, ez egy felettébb specifikus irány.
Az is tény, hogy létezik a CELLO, ami hasonlít a Verilogra. A magyar oktatás egy ideig még biztos nem erre fog fókuszálni, K+F nem ismerem a lehetőségeket, de mivel friss így kezdetben írták is, hogy még erősen korlátos a megvalósítható bioáramkörök összetettsége. Előfordulhat, hogy egyetemi tanulmányaid után következik csak be az áttörés a területen.

Ami viszont igaz kedves kérdező, hogy ha egy speciális területen mélyíted a tudásod és olyan kompetenciákra teszel szert, amelyek kiemelnek a sorból, akkor biztosan fényes jövő áll előtted.

Illetve még egy dologra szeretném megkérni a második válaszolót. Úgy használja ezt az oldalt, hogy kiskorú felhasználók is vannak, a trágár kifejezések, egymás szidása nem célravezető. Valamint mindekinek szabad joga a véleményének kinyilvánítása azzal a megkötéssel, hogy ezzel tiszteletben tartja mások véleményét is és nem személyeskedik ütköző vélemények esetén. A saját válaszom informatikai szempontból született a kérdéshez mérve. Biológia területen nem tartom magamnak túl kompetensnek, viszont egyetemi laborvezetőként is dolgozom, így a programozás, hardverek közel állnak hozzám. Ebből kifolyólag gondolom úgy, hogy mindenki a saját háza táján ossza az észt, megfelelő kompetenciákkal.

Remélem, hogy válaszommal sikerült érdemben hozzájárulnom a kérdésedhez. A kommentek között nyitott vagyok ésszerű keretek között folytatott érvekkel alátámasztott vitára, nem pedig kötekedésre és személyeskedésre.
További szép napot kívánok! :)
B.
4

Ha biosz, akkor (jelenleg) Python/Perl. (szerintem) [amúgy meg regex menjen többi nem számit] :)
Módosítva: 2 éve
2