Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
563
Sziasztok! éppen vizsga előtt állok, tudom, sok feladatot nem tudok, de ne kövezzetek meg! Néhány feladat megoldására nagyon nagy szükségem volna!
nagyon köszönöm előre is a segítők válaszát, és idejét!

26. Mekkora annak a labdának a felszíne és térfogata, amelynek sugara 10 cm?

27. A Városi buszokon jegyet kell érvényesíteni. A jegyen lévő 9 számjegy közül a gép 3 számjegyet lyukaszt ki. Hányféleképpen állítható be a gép?

28. Oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
Cos x = -1/2

29. Állapítsa meg, hogy a P(0,4) , Q(-5,2) pontok illeszkednek-e az alábbi egyenlettel megadott egyenesre!
5x - y + 4=0

30. Oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
4^x = 8 X 2^x

31. Mekkora körív tartozik egy 10 cm sugarú kör 270 fokos középponti szögéhez?

32. Mekkora annak a valószínűsége, ha egy pénzérmét háromszor feldobunk, mind a háromszor fejet kapunk?

33. Mekkora annak a derékszögű háromszögnek a kerülete, és területe, amelynek befogói 12 cm, 16 cm?

34. Oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
4x^4 - 3x^2 -1=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
26,

r = 10 cm

A = `4*r^2*pi` = `4*10^2*3.14` = 1257 `cm^2`

V = `(4*r^3*pi)/3` = `(4*10^3*3.14)/3` = 4189 `cm^3`

28,

`cos x=1/2`

`x= pm 60 + 2*k*pi`, ahol `k in ZZ`

29,

Behelyettesítjük a megadott pontokat az egyenes egyenletébe; ha fennáll az egyenlőség, akkor a pont rajta van az egyenesen.

P pontra:

`5*0-4+4=0`

0 = 0

A P pont rajta van az egyenesen.

Q pontra:

`5*(-5)-2+4=0`

`-23 ne 0`

A Q pont nincs rajta az egyenesen.

30,

`4^x=8*2^x`

`2^x` = a; `4^x=2^(2x)=a^2`

`a^2=8a`

`a^2-8a=0`

`a(a-8)=0`

Szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

a = 0 `rightarrow` `2^x` = 0 ; nincs megoldás

a = 8 `rightarrow` `2^x` = 8 ; x = 3

Ellenőrzés:

`4^3=8*2^3`

64 = 64


31,

i = `(2*r*pi*270)/360` = `(2*10*3.14*270)/360` = 47,12 cm


32,

Mindegyik dobásnak `1/2` a valószínűsége, több dobás esetén a valószínűségeket összeszorozzuk:

P = `1/2*1/2*1/2` = `1/8` = 0,125 (12,5 %)

33,

Előszőr kiszámoljuk az átfogót:

c = `root()(a^2+b^2)` = `root()(12^2+16^2)` = `root()(144+256)` = `root()(400)` = 20 cm

K = a+b+c = 12+16+20 = 48 cm

T = `(a*b)/2` = `(12*16)/2` = 96 `cm^2`


34,

`4x^4-3x^2-1=0`; `x in RR`

`x^2=a` helyettesítéssel:

`4a^2-3a-1=0`

Megoldóképlet:

`a_(1,2)` = `(3pmroot()(9+4*4))/(2*4)` = `(3pm5)/8`

`a_1` = `-1/4` = `x^2`, nincs megoldás a valós számok halmazán

`a_2` = 1 = `x^2`

`x_1` = 1

`x_2` = -1

Ellenőrzés:

`4*1^4-3*1^2-1=0`

0 = 0

`4*(-1)^4-3*(-1)^2-1=0`

0 = 0.
0